Gå til sidens hovedinnhold

Nå får sinkene hjelp

Artikkelen er over 4 år gammel

Berit Bergersen (80) ser filmer på YouTube, men forsto ikke at det var «streaming».

820.000 av den voksne befolkningen i Norge har svake digitale ferdigheter. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Bergersen var en av dem, men nå har hun vært på nett i tre år.

– Problemet er at det er mange uttrykk som er vanskelige å forstå og som ikke er på norsk. Da blir det tungt å lære. Og de som lærer bort, går for fort fram, sier den vitale 80-åringen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Står utenfor

«Bruksanvisningen for internett» er et initiativ som DNB nå lanserer. Det gjelder ikke bare banktjenester på nett, men generell veiledning for seniorer - det være seg TV og streaming på nett, bestilling av reiser på nett og hvordan det er mulig å ha kontakt med både barn og barnebarn via sosiale medier.

– Vi opplever at svært mange eldre har et sterkt ønske om å lære seg digitale tjenester, men at de savner hjelp til å heve sitt mestringsnivå. Det vil vi gjøre noe med. Derfor håper vi nå at folk som behersker det digitale, vil hjelpe dem som står utenfor, sier konserndirektør Trond Bentestuen til ANB.

Ønsker å bli bedre

Banken har det siste året gjennomført en rekke kurs for sine ikke digitale-kunder. Det gjelder spesielt de eldre. 63 prosent av den eldre befolkningen ønsker å bli bedre på å bruke datamaskin og internett, viser en undersøkelse gjennomført av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

– «Streaming», for eksempel, forsto jeg ikke hva var, men jeg så jo allerede filmer på YouTube – uten å skjønne at det var «streaming», sier Bergersen.

– Jeg skriver brev på mail til en venn i Minnesota, og det flyr jo bare gjennom luften. Slik var det ikke før. Og et TV-program som jeg har gått glipp av, kan jeg bare se i reprise på nettet!

–Hva går de som ikke er på nett glipp av?

– De tror jeg blir veldig isolerte. Mitt beste råd er å begynne i det små, sier 80-åringen.

Digitalt klasseskille

Kommunal- og moderniseringsdepartementet støtter DNBs initiativ.

– Å sikre en bedre digital kompetanse blant eldre, er viktig for å forhindre et digitalt klasseskille. Det kan true den norske velstandsmodellen, sier statssekretær Paul Chaffey (H) til ANB.

– Initiativet tilrettelegger for pedagogisk opplæring mellom digitale og ikke-digitale forbrukere, og det kan gi flere eldre en følelse av mestring og læringslyst i egen hverdag. Det er viktig brobygging, sier han. (ANB)

Kommentarer til denne saken