Deltakelse til «Unge Solister fra Helgeland» er åpen for både musikere og sangere, men også komponister og dirigenter.

De tre som ble plukket ut i år er musikere Clara Johansson Fiskum på fiolin i den yngste aldersgruppen for de under 16 år. Håkon Drevland på marimba og Ragnhild Benedikte Myrbakk på klarinett representerer begge den eldste gruppen for de mellom 19–28 år. Disse tre har fått muligheten til å være solist med symfoniorkester på søndagens konsert.

– Gruer meg litt

Sju år gamle Clara Johansson Fiskum er den yngste solisten i år. Hun ble født i Göteborg, men har bodd mesteparten av livet i Mosjøen.

– Har du spilt fiolin lenge?

– Siden jeg var tre og et halvt år.

– Hva synes du om å bli plukket ut til «Unge Solister fra Helgeland».

– Det er veldig gøy. Da får jeg får spille et eget stykke og jeg gleder meg veldig.

Stykket Clara skal spille er «Konsert i H-moll» av Oskar Rieding.

– Jeg gruer meg litt til konserten, men ikke så masse. Aller mest gleder jeg meg.

Tilknytning

Under øvingen på onsdag er Trond Wika dirigent. Han kan fortelle at de som plukkes ut hvert år til «Unge Solister fra Helgeland» er de som på et eller annet vis har tilknytning til regionen.

– Det som er litt spesielt i år er at det ikke er noen fra den mellomste aldersgruppen 16–19 år, og vi har i stedet to fra den eldste gruppen. Disse to, Håkon og Ragnhild har begge utmerket seg innen musikk. Begge har blant annet studert ved Norges musikkhøyskole, og Håkon jobber nå på musikklinja i Mosjøen, forteller Wika.

Til sammen er det 50 deltakere på konserten, hvor de fleste spiller i orkesteret.

– Clara er så ung at vi kanskje etter hvert er nødt til å opprette en egen solistgruppe for barn under ti år, som vi kan kalle juniorgruppen, sier Wika og ler.

Les også:

Bildeserie

SE BILDENE: Astrid (15), Gard (18) og Cathrine (25) imponerte på scenen