(iSandnessjøen)

- Vi opplever at å være bonde er mer en livsstil enn en jobb. Det er allsidig, vi har frihet selv om vi også har et ansvar døgnet rundt. I tillegg er det de små opplevelsene. Å slippe kyrne på beite om våren. Å få være med på kalving. Å se barna sammen med dyra, sier paret i ei pressemelding.

Kåringen arrangeres av Felleskjøpet Agri, McDonald´s Norge og Norges Bygdeungdomslag. De fire kandidatene som får flest stemmer går videre til finalen, som avgjøres av en jury.

Paret har gjort mye for å utvikle driften siden de flyttet til Per-Håkons familiegård i Alstahaug i 2010. I dag har de 75 melkekyr, leverer ca. 110 slakt i året og drifter 1000 mål med jordet.

I jakten etter de beste løsningene har de investert i blant annet en melkerobot og automatisert fôringsanlegg. Med eget slangesprederutstyr og satellittlager utnytter de gjødsla best mulig og minimerer bruken av kunstgjødsel, i tillegg til å minske trykket på jorda. Godt dyrestell og dyrevelferd ligger til grunn for driften på gården. Per-Håkon og Cathrine har blant annet bygget nytt fjøs til ungdyrene på gården og lagde samtidig flere liggeplasser til melkekyrne, egen sinkubinge og flere store kalvingsbinger.

Vinneren av «Årets unge bonde» får kr 20.000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.