Festspillene Helgeland har ansatt sin første leder. Festspillene, som er en sammenslåing av Byfestveko, Galleria og Toppenkurset, skal ledes av Carl Ninian Wika fra Mosjøen.

Wika ble presentert på Væxt sine lokaler i Mosjøen sentrum på onsdag formiddag.

- Behov for koordinering

- Dette er en av de mest spennende stillingene som er lyst ut. Jeg har fulgt festivalene ganske lenge og sett behovet for koordinering og det å skape noe felles, sier Wika om hvorfor han søkte jobben. Annika Honggard, styreleder i Galleria og styreleder i Festspillene på Helgeland AS inntil videre, opplyser at de var tre kandidater inne til intervju. Festspillene på Helgeland AS er et ideelt aksjeselskap hvor Sjøgata Næring og Miljø, Galleria og Toppenkurset eier 33,33 prosent av aksjene hver.

Carl Ninian Wika hadde sin første arbeidsdag tirsdag og skal kombinere jobben med studier i økonomi og ledelse. Han har også en master i musikk.

- Vi er glad for å ha Carl Ninian med på laget. Nå skal han ta fatt på det arbeidet vi har ventet på å få gjort, sier Honggard.

- Carl Ninian har god erfaring både som musiker, administrator og arrangør Han kjenner til forhold både lokalt, nasjonalt og til dels internasjonalt. Jeg tror spesielt hans internasjonale erfaring er noe vi vil dra nytte av. Han leverte en meget komplett og god søknad, melder Roar Møller fra Byfestveko.

- Nå får han fleske til festspillene så det blir et bra resultat.

- Betyr dette at det blir mer musikk og mindre kunst?

- Absolutt ikke, sier Honggard.

- Det skal ikke være mine egeninteresser som kommer først. For øvrig er jeg kunstinteressert og skal sørge for at kunsten får en helt naturlig plass i festspillene, kommenterer Wika.

Program

På spørsmål om hvor mye Carl Ninian klarer å sette preg på det første arrangementet, svarer han:

- Ikke så mye på det som er synlig, men den interne organiseringen av arrangementet. Det er der jeg kan gjøre en størst jobb. Hovedoppgaven blir å sette sammen et program og koordinere det på best mulig måte.

Festspillsjefen har vært på både festspillene i Nord-Norge, Elverum og Bergen, og Olavsfestdagene, og gjør seg noen tanker om hva Festspillene på Helgeland kan bli på sikt.

- Jeg ser at vi har et unikt, stort potensiale. Et sted der folk fra hele landet farter til. Trekkplasteret for Mosjøen er et kreativt nyskapende arrangement med møte mellom scenekunst, bildekunst og musikk. Det blir en stor grad av egenproduksjon. Det skal skapes kunst i Mosjøen som tas videre, også internasjonalt, sier Wika.

Folkefest

Galleria har ikke hatt tradisjon for de store trekkplastrene. Slik blir det også for festspillene i fortsettelsen.

- Veldig mange artister reiser rundt i hele landet, men det er ikke det som skal være fokus for Festspillene på Helgeland. Vi skal ha de unike arrangementene. En publikumsvennlig festival hvor vi inviterer folk inn for å oppleve og skape kunsten selv. Festspillene på Helgeland skal være en folkefest for alle, ikke bare de spesielt interesserte.

- Det skal være fokus på musikk fra Helgeland, supplerer Møller.

- Festspillene er et helgelandsarrangement, ikke et mosjøarrangement. Vi skal ikke bare invitere folk inn, men også reise ut, slik som Toppenkurset gjør, sier Honggard.

- Jeg tror vi gjør noe som er veldig rett i Mosjøen i forhold til arrangement. Nå har vi både Sparebank! Nord-Norge, Helgeland Sparebank og Vefsn kommune med på laget, og vi får kjempegode tilbakemeldinger fra fylket. Jeg har veldig stor tro på prosjektet. Jeg vil gjerne at vi skal gjøre en god jobb i forhold til tida vi er i. Da er festspillene det rette - det har vært veldig mye festivaler, melder Møller.

- Vi har kvalitet på Helgeland som ikke kommer godt nok fram. Dette kan bli "Hur bra som helst".

Den norske kunstneren og grafikeren Alvin Jensvold har designet logoen til Festspillene Helgeland, inspirert av vikingetida, den samiske kulturen og egen tid.