Tor Arne er alltid på plass i Bysprinten

PÅ SCENEN: Odd-Bjørn Hjelmeset hadde deltatt på alle bysprintene siden starten i 2007, og ble takket av med et show i kulturhuset i 2012. Tor Arne Hetland var selvsagt programleder og stilte Hjelmeset de rette spørsmålene. – Jeg ble spaker ved en tilfeldighet, og jeg har ikke mye erfaring som programleder, men jeg stiller opp for arrangørene uansett hva de setter meg til, sier Tor Arne som har vært med på alle Bysprintene.FOTO: TORILD WIKA

PÅ SCENEN: Odd-Bjørn Hjelmeset hadde deltatt på alle bysprintene siden starten i 2007, og ble takket av med et show i kulturhuset i 2012. Tor Arne Hetland var selvsagt programleder og stilte Hjelmeset de rette spørsmålene. – Jeg ble spaker ved en tilfeldighet, og jeg har ikke mye erfaring som programleder, men jeg stiller opp for arrangørene uansett hva de setter meg til, sier Tor Arne som har vært med på alle Bysprintene.FOTO: TORILD WIKA

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er bare artig å komme til Mosjøen, og jeg setter veldig stor pris på arrangementet og byen, sier Tor Arne Hetland.

DEL

Han er alltid på plass i Bysprinten, og han har gjort alt for å komme seg til Mosjøen siste helga i april.

– Det er noe av det første jeg legger inn på kalenderen om høsten. Når de bestemmer seg for dato er det bare å tilpasse alt det andre, sier Hetland som har vært landslagstrener for det norske allroundlaget siden mars 2016.

Stoppet av askeskyen

Et godt eksempel hvor høyt han verdsetter Bysprinten er reisen hans det året askeskyen stoppet all flytrafikk i Europa.

– Det var i 2010 og jeg var landslagstrener i Sveits. Jeg kom til København og ikke lenger. Da var gode råd dyre, men jeg tok danskebåten til Oslo og fikk meg en leiebil. Så kjørte jeg bare oppover, sier Tor Arne som har vært landslagstrener i Tyskland, Sveits og Canada etter at han la opp i 2009.

Som aktiv har Tor Arne en fantastisk karriere å vise til.

Første VM- og OL-vinner

Han er den første verdensmesteren i sprint (Lahti 2001), og han ble den første olympiske mester i sprint (Salt Lake 2002).

Tor Arne har OL-sølv i lagsprint fra Torino 2006 sammen med Tore Ruud Hofstad, og han har VM-gull i stafett fra Lahti 2001 og lagsprint fra Oberstdorf 2005.

Han har VM-bronse på sprinten fra 2003 i Val di Fiemme, og VM-sølv fra Oberstdorf 2005.

Merittlista er lang med fem NM-gull og 11 enkeltseire i verdenscupen. Og det er ikke bare på sprinten han har tatt disse verdenscupseirene. Han tok en klassisk 15 km på Beitostølen i 2005, og en 30 km fellesstart i Rybinsk i 2007.

I bua ved en tilfeldighet

Etter VM i Liberec i 2009 måtte Tor Arne operere en kneskade, og han hadde også astmaproblemer som gjorde at langrennskarrieren var over.

– Jeg hadde sagt ja til å delta i Bysprinten, og selv om jeg ikke kunne delta aktivt så ville de ha meg oppover. Jeg reiste og havnet i speakerbua sammen med Lyder Sund. Vi kjenner hverandre godt, og han lurte på om jeg kunne være speaker sammen med han. Siden har vi holdt på, og jeg liker det.

Ingen topplassering

Han har bare en 4. plass og en 5. plass i Bysprinten som aktiv.

– Jaså, det har ikke vært bedre enn det, smiler han.

Men de halvgode plasseringene betyr ingenting for forholdet hans til Bysprinten.

– Det er et kvalitetsarrangement der løperne vet hva de får. Og det er ingen tvil om at verdens beste sprintere liker seg i byen. Selve showrennet er seriøst nok til at alle vil vinne, og det som skjer rundt er perfekt på slutten av en sesong. Løperne koser seg i Mosjøen, og mitt inntrykk er at det er mange som setter pris på at vi kommer. Det er alltid fullt langs løypa, og stemningen er god, sier han som gir publikum god info om løperne. Han har kunnskapen etter mange år som aktiv og mange år som trener.

Bysprintens konsulent

Tor Arne har vært arrangørenes konsulent, og det har kommet mange forandringer etter tips fra han.

– Jeg er opptatt av at det blir dynamikk i arrangementet i forhold til publikum. Jeg har etter hvert sett noen skirenn, og da tar man med seg noen ideer. Det er omtrent samme løypa hele tiden, men vi har variert på måten vi bruker den. Etter at vi fikk en vending før målgang ble det litt ekstra spenning, og vi har variert heatoppbyggingen. Ekstrasjansen syns jeg også er en artig måte å plukke ut en ekstra løper på. Masse løpere konkurrerer om en plass i finalen, og det skjer ting hele veien.

Når det gjelder snøen og salting av den har Tor Arne vært viktig.

– Det finnes ikke så mye ekspertise på det området, men jeg har sett hvordan de gjør det andre steder og tatt med noen tips, sier han.

– Guro viktig

Tor Arne vil trekke fram Guro Strøm Solli som den viktigste brikken for å få til den suksessrike Bysprinten.

– Allerede tidlig i 2007 snakket hun med meg og mange andre i landslagsmiljøet om det som skulle skje i Mosjøen. Hun solgte inn konseptet på en overbevisende måte, og har vært den beste ambassadøren for Bysprinten.

Selv har han skaffet mange løpere til Mosjøen.

– Jeg kjenner mange, og kan legge inn et godt ord hvis det trengs, men arrangørene har etter hvert fått et meget godt forhold til løperne, sier Tor Arne Hetland.

Artikkeltags