Lyden av Lyder

Speakerduo: Lyder Sund (t.h) sammen med Tor-Arne Hetland i speakerbua i 2016. Foto: Per Vikan

Speakerduo: Lyder Sund (t.h) sammen med Tor-Arne Hetland i speakerbua i 2016. Foto: Per Vikan

Artikkelen er over 2 år gammel

Helt siden Bysprinten ble arrangert for første gang, er det Lyder Sund som har guidet både løpere og tilskuere gjennom dagen.

DEL

– Jeg har vært med helt siden starten, mens Tor-Arne Hetland kom inn i bua sammen med meg i 2009. Så vi feirer jubileum som speakere i år, det er tiende gang, sier Lyder Sund.

Velkjent stemme

Den innflytta trønderen er mye brukt som speaker på skirenn i regionen, og karrieren startet på et kretsrenn hjemme i Grane. Men det var etter at han ble invitert til Bysprinten at hobbyen tok av for fullt.

– Jeg er jo ganske pratsom av meg, og meldte meg til speaker på kretsrennet. I tillegg hadde jeg tidligere god kjennskap til både lokale og nasjonale løpere, og det gjorde nok sitt til at arrangørene av Bysprinten ville ha meg med på laget, sier Sund.

– Hva er det som gjør jobben som speaker så morsom?

– Det er mye arbeid som ligger bak før selve kommenteringen starter, men når man føler at man har lyktes i etterkant er det en skikkelig opptur. Samtidig er samspillet mellom oss i speakerbua avgjørende, og kombinasjonen mellom kommentarer og musikk er særegen. Her gjør Frode Gullhav en fantastisk jobb med å binde det hele sammen, og skal speakerne være gode må også arrangørene være det, sier Sund som mener mye står og faller på speakerne under et arrangement.

En speaker kan også ødelegge et arrangement, så vi overlater ingenting til tilfeldighetene.

Lyder Sund, Speaker under Bysprinten

– En speaker kan også ødelegge et arrangement, så vi overlater ingenting til tilfeldighetene. Det aller meste er planlagt ned til minste detalj, og vi forsøker å være så korrekte som mulig.

Sterkt felt

Tidligere OL-vinner Tor-Arne Hetland har med årene blitt en god venn av Sund, og duoen satser på nok en gang å lose både løpere og tilskuere gjennom sprinten. Men vennskapet går ikke mange år tilbake i tid slik mange har trodd.

– Vi gikk på samme skigymnas i Meråker, men jeg var ferdig der da han begynte. Så selv om vi har konkurrert mot hverandre i ungdommen, var det her på Bysprinten vi ble kjent, sier Sund som skryter av makkeren.

– Tor-Arne har bidratt mye med å få løpere hit i tillegg, og han er med på å bygge opp under ryktet arrangementet har fått i Ski-Norge. Løperne ønsker å komme hit.

– Hva tenker du om årets Bysprint?

– Jeg tenker at det blir veldig morsomt som vanlig. Vi har jo et løperfelt spesielt på herresiden som er det beste på mange, mange år, og det blir jo ekstra spennende med duellen mellom Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo.

Artikkeltags