Gå til sidens hovedinnhold

Bygget opp suksessbedrift fra stua hjemme i Mosjøen: – Vi bestemte oss for å kaste loss og satse for fullt

– Det startet egentlig som en avansert hobby, og noe vi drev med på kveldstid. Det var først i fjor vi bestemte oss for å virkelig satse, sier Tom-Viggo Risholm og sønnen Martin Almendingen Risholm.

I 2016 ble firmaet Martom AS registrert i Brønnøysundregistrene. Fire år senere har elektrikerfirmaet, som har spesialisert seg på import og installasjon av solcellepanel, hatt kunder fra Tromsø til Arendal.

– Så langt vi er kjent med, er vi eneste importør av solcellepanel og belysningsutstyr i Nord-Norge. Vi gjør også elektroniske installasjoner, både for private og bedrifter, sier Tom-Viggo Risholm.

Det lille firmaet i Mosjøen har levert lysutstyr i forbindelse med oppbyggingen av subseabasen i Sandnessjøen, til Avinor Stokmarknes, Ferroglobe på Mo i Rana og nesten tusen lysarmaturer til Kaefer Energy i Stavanger, for å nevne noen. I år har de blant annet levert tre solcelleanlegg til Bodø kommune.

– Vi opplever en stor økning i forespørsler, og det kan skyldes mye. Men solceller er jo noe som diskuteres, og med de synkende prisene på solcelleanlegg vi har sett de siste årene, er det blitt veldig relevant for mange , sier Martin Almendingen Risholm.

– Vi prøvde å markedsføre solceller til byggefirmaer vi samarbeider med, men vi så de ikke var spesielt interessert. Men så kom kundene og etterspurte det, og de samme firmaene kontakter oss igjen etter påtrykk fra egne kunder. Det synes vi er kjempeartig. For meg personlig har jeg alltid hatt et generelt engasjement for energi og miljø, sier Tom-Viggo.

– Hva var det som gjorde at dere bestemte dere for å satse på fulltid?

– Vi bestemte vi oss for å kaste loss, og satse for fullt på eget selskap da firmaet jeg var ansatt i opphørte. Det har vært lange dager, men 2019 var et veldig positivt år. Vi er strålende fornøyd med å ha gått med overskudd i første driftsår, sier Tom-Viggo.

Satsingen har blant annet tatt dem til Kina, hvor de kjøper solcellepanel direkte fra fabrikk.

– Vi tar oss av grossistbiten. Det er spennende å få se litt utenfor stuedøra, hvordan ting gjøres andre steder. Men det er både plusser og minuser med det. Noen fabrikker har vi sagt nei til, fordi det ikke var den nødvendige kvaliteten, eller god nok fokus på helse, miljø og sikkerhet. HMS er viktig for oss, sier Tom-Viggo.

Firmaet har vært i kontakt med Helgeland Kraft i forbindelse med et pilotprosjekt, og har også dialog med Indre Salten Energi i Bodø. I tillegg venter de på avklaring fra Helgeland Havn og Vefsn kommune i forbindelse med solcelleprosjekter.

– Vefsn kommune skal lage en ny energi- og klimaplan, som skal erstatte den fra 2009. Vi håper de ønsker å være en del av det grønne skiftet når det gjelder solkraft, og har laget et prosjekt for dem om bruk av solcellepanel på Kulstad skole, sier Tom-Viggo.

– Det er penger å spare på å produsere sin egen energi?

– På huset vårt hjemme, hadde vi et årsforbruk på cirka 18.800 kilowattimer. Nå har vi solcellepanel på taket, som produserer cirka 3500 kilowattimer per år. Det utgjør 20 prosent av årsforbruket, og vi vet at 20 prosent av årsforbruket går med til å varme opp vann. Så det betyr i praksis at vi har gratis varmtvann, sier Tom-Viggo.

I dag har firmaet kontorlokaler i Fearnleys gate 8, og har bygget seg opp et betydelig varelager på cirka 200 kvadratmeter, men en vareverdi på rundt 800.000 kroner. Planen er at firmaet skal utvides med to nye ansatte.

– Vi hadde en god start på året, og hadde planer om å øke staben med to personer, på grunn av oppdragsmengden. Så kom koronapandemien, noe som gjorde at vi la de planene litt på vent. Men meninga er at vi skal øke bemanningen. Vi ser et klart behov for at vi må være flere, sier Tom-Viggo og smiler.

Kommentarer til denne saken