I oktober 2004 slo en vitenskapelig og kulturell bombe ned i den amerikanske kulturens hjerterot. Seriøse forskere hadde brukt mye tid og store ressurser på sitt forskingsprosjekt og konklusjonen var klar: Mye countrymusikk øker selvmordsfaren.

Det var det anerkjente tidsskriftet New Scientist som kunne melde at forskerne Steven Stack og James Gundlach hadde forsket på temaet. De hadde sågar fått Ig Nobel Prize innen medisin for studien som viser at selvmordsraten er høyere for hvite innbyggere i store amerikanske byer der man spiller mye countrymusikk.

Den Harvard-baserte Ig Nobel Prize går til forsking som først får deg til å le, og så tenke. Den vil med andre ord oppmuntre til det uvanlige og fantasifulle innen forsking.

Da en av forskerne, James Gundlach, mottok prisen skal han ifølge nrk.no ha uttalt følgende:

– Om du spiller countrymusikken baklengs, kommer ekskona tilbake og du får tilbake jobben.

Hvilket burde bevise at også seriøse forskere har humor.

Det finnes faktisk flere internasjonale priser for tullete forsking. Og det er faktisk slik at man skal ikke bare le over det mange oppfatter som dustete forsking og bortkastede forskingsmidler. Seriøse aktører framholder at fjollete forsking kan være opplysende, men også inspirerende for ungdom og andre forskere.

Likevel kan jeg ikke fri meg fra at en del forsking er totalt bortkastet. Flere team har forsket på om det regner mer på enkelte dager enn andre. Flere har kommet fram til konklusjonen at det faktisk regner mest på helgedager. Det trenger man jo ikke forske på, enhver vet jo at så snart man har en fridag blir været dårligere.

På slutten av 2018 kunne forskning.no melde at forsking nå konkluderte med at «Nei, menn snakker ikke utrolig mye mer enn kvinner». Det var vel ikke noe man måtte forske på for å komme fram til den konklusjonen?

Også innenfor området sex & samliv forskes det på alle bauger og kanter. I desember 2008 smalt det en vitenskapelig bombe fra universitetet i Edinburgh: Romantiske komedier ødelegger forholdet!

Dermed kan man, med vitenskapelig tyngde, gi den engelske skuespilleren Hugh Grant skylden for utallige samlivsbrudd og familiære tragedier, men det spørs om dette vitenskapelige materialet holder i en rettssak.

Og da kan det vel være på plass med litt forsking som kan gjøre tv-hverdagen, og kanskje samlivet, for sportsidioter lettere: Tv-sport gjør deg smartere! Det viste i alle fall studier fra The University of Chicago.

Personlig har jeg ingen ting imot countrymusikk. I denne musikkstilen finnes det, som i de fleste andre, musikalske lyspunkt og gedigne blemmer og nedturer. Det er med country som med det meste i denne verden og i våre liv; alt med måte.

Og jeg stoler og støtter meg gjerne til det noen karakteriserer som tullete forsking. For det er faktisk en trøst at jeg med god vitenskapelig støtte har funnet årsaken til min rause kroppsform. Det var The Telegraph som kunne fortelle meg at Doktor Angelo Tremblay hadde ledet et forskerteamet gjennom et nitidig forskningsprosjekt som kom fram til konklusjonen: Du blir feit av å tenke.