Anja Cecilie Solvik leder Bunadsgeriljaen, som har hatt flere aksjoner i flere deler av landet i dag, sist i Sandnessjøen i forbindelse med sykehussaken og besøk av statsministeren. I dag kommer hun til Mosjøen og skal bidra i Bunadsgeriljaen her også.

– I Sandnessjøen gikk det så fint, og vi håper det inspirerer i Mosjøen også. Det har vært flere fine markeringer i Mosjøen med Bunadsgeriljaen før, i forbindelse med forslag om nedlegging av Mosjøen sykehus og fødestua. Nå er jeg på vei til Mosjøen for å få etablert ei aksjonsgruppe og funnet en aksjonsleder. Jeg ser fram til å komme til Mosjøen, sier Solvik.

Hun skal være til stede på ungdomskonsert på Gilles i kveld tirsdag kl. 19:00, og håper så mange som mulig stiller opp, og tar på seg bunad om de har.

– Det er veldig viktig å snakke med ungdommene, for dette handler om deres framtidige fødetilbud, helsetilbud og ikke minst arbeidsplasser. Vi må ta vare på de helsetilbudene vi har, og bunaden er en fin måte å jobbe for det på, sier Solvik.

– Hva kjemper Bunadsgeriljaen for?

– Vi kjemper for fødetilbud og akuttilbud, trygghet for folket. Vi ønsker ikke at eksisterende tilbud skal bli lagt ned selv om noe nytt skal bygges opp. Folk i distriktene og mindre byer skal også ha et trygt føde- og akuttilbud, sier Solvik.

Hun forteller at Bunadsgeriljaen har markeringer i form av bunadskledde som tar bilder av seg selv eller grupper på verandaen, i traktoren, på fjellet og på ski for eksempel.

– Vi kjemper med hjertet og bunadsølja, og ikke demonstrasjoner, sier Solvik.