Nordreisa: Brann i avfallsanlegg. Sivilforsvaret innkalt. Flyplass stengt

BRANN: Det er kraftig røykutvikling fra et avfallsanlegg i Nordreisa søndag ettermiddag.

BRANN: Det er kraftig røykutvikling fra et avfallsanlegg i Nordreisa søndag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannvesenet har bedt Sivilforsvaret om bistand etter brann i et søppeldeponi.

DEL

Det brenner i avfallsanlegget ved Galsomelen i Nordreisa kommune søndag ettermiddag.

Politiets hadde akkurat rykket ut fra Skibotn da Nordlys snakket med operasjonssentralen like etter klokken 13.30.

- Vi satser på at brannvesenet får kontroll før vi kommer til stedet, sier Eirik Kileng, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

- Ganske kraftig

Brannvesenet har kalt ut alt tilgjengelig mannskap i Nordreisa.

- Vi har også bedt Sivilforsvaret om bistand, og venter på tilbakemelding. Det ser ut som brannen er ganske kraftig, opplyste overbrannmester Christian Andreassen ved 110-sentralen til Nordlys litt før klokken 13.

Nordlys får opplyst at brannen har oppstått i selve søppeldeponiet.

Tau og garn

- Jeg vet ikke så mye foreløpig, annet enn at det har tatt fyr i en dunge med tau og garn, opplyser driftsleder Kjell Arve Bøklepp.

Da Nordlys snakket med ham like før klokken 13 søndag ettermiddag, satt Bøklepp i bilen på Nordnes i Kåfjord og var på vei til brannstedet.

Ifølge daglig leder, Sigleif Pedersen, er der sju-åtte år siden det sist var brann på anlegget. Han er for tiden på ferie i Sverige, men forteller at det ikke er ansatte på anlegget i helgene.

- Hold vinduene lukket

Fungerende rådmann i Nordreisa kommune Christin Andersen opplyser om at befolkningen har fått beskjed om brannen.

- Vi har lagt ut en melding på kommunens hjemmesider om at folk skal holde vinduene lukket for å unngå røyken. Den er svart og på vei opp Reisadalen. Heldigvis er det klarvær i dag, så røyken er godt synlig for alle på lang avstand.

Andersen har kontakt med innsatsleder som oppdaterer om forholdene.

- Sivilforsvaret, brannvesen og politi er fortsatt på stedet og de driver aktiv slokking. Brannen er like stor som den var for en time siden, men ettersom den ikke har økt i omfang ser det ut som de har ting under kontroll, forteller hun.

- Plastrøyk

Det skal ikke være fare for eksplosjoner.

- Vi har fått informasjon om at det er en type plastrøyk, og at det ikke skal handle om eksplosiver. Brannvesenet følger med på røyken, jeg er ikke bekymret foreløpig, sa Andersen til Nordlys i 16-tiden.

Christian Andreassen ved Tromsø brann-og redning, opplyser om at det nettopp er sendt enda en tankvogn i fra Kåfjord.

- Brannen er enda ikke slukket, det er sendt en ny tankvogn i fra Kåfjord. Det vil sannsynligvis gå mange timer, i hvert fall. Vi får fortsatt assistanse fra Sørkjosen Lufthavn, opplyser han ved 16.30-tiden.

Lufthavn stenger: Tromsø-passasjerer rammet

Rett før klokken 17 opplyser leder ved Sørkjosen Lufthavn, Tor Rasmussen, at flyplassen holder stengt som følge av brannen.

- Vi har fått ordre fra politisentralen om at vi må stenge. Det kommer av at vi må sende det vi har av brannberedskap opp til Galsomelen for å bistå i slukkingen. Vi kan ikke tillate fly å ta av eller lande på lufthavnen uten å ha brannberedskap tilgjengelig, sier han.

Det rammet passasjerer som skal til og fra Tromsø.

- Det går ut over et fly fra Tromsø, som skulle ha landet her klokken 8. Vi er de eneste som kan tilby denne typen branntjenester i Nord-Troms, og når brannen er såpass kritisk er vi selvsagt glade for å kunne trø til med det vi har. Liv og helse går alltid foran, forsikrer Rasmussen.

Det er uklart når lufthavnen vil åpne igjen.

- Jeg regner med at lufthavnen vil åpne igjen i morgen tidlig, men det avhenger selvsagt av hvordan brannen og røyken utvikler seg, sier han.

Nordlys oppdaterer saken.

Artikkeltags