Gå til sidens hovedinnhold

Politiet ønsker å bruke likhund i branntomta

Artikkelen er over 5 år gammel

(Saken er oppdatert kl 15.30 søndag)

Jourhavende jurist Linda Rømma ved politiet i Mosjøen opplyser til Helgelendingen søndag at politiet søndag ettermiddag skal anmode om bruk av en såkalt likhund for å søke etter en savnet person i branntomta i Drevja.

- Slik tomta er nå, er det vanskelig å finne noe uten ved bruk av hund. I kveld får vi beskjed om vi får tilgang til en slik hund. Den må eventuelt lånes av Kripos, sier Rømma. Hun legger til at politiet avventer offentliggjøring av navn på en person som er savnet etter brannen.

- Evnetuelle levninger må først identifiseres.

En likhund er spesialtrenet til å markere på liklukt.

En slik hund ble benyttet etter en brann i et bolighus på Øya i Mosjøen i oktober 2012. Hunden markerte den gangen på et punkt i tomta, noe som resulterte i at politiet fant levningene etter en død person.

Rømma opplyser at kriminalteknikere søndag vurderte forholdene i tomta. Konklusjonen var at brannruinene fortsatt er varme, og derfor vanskelige å gjøre undersøkelser i.

- Krimteknikerne vil trolig undersøke tomta mandag. De får da en todelt jobb: Søke etter den savnete personen, samt å lete etter årsaken til brannen, sier Rømma.

Da Helgelendingen var på stedet søndag klokken 14, avsluttet brannvesenet arbeid med etterslokking. (teksten fortsetter under)

Fortsatt evakuert

Rømma opplyser at fire personer som har vært evakuert fra et nabohus, fortsatt er evakuert og skal ha bodd på hotell siden brannen ble oppdaget lørdag morgen.

Huset ligger nært branntomta.

- Det er nå opp til andre enn politiet å vurdere om de fire kan flytte tilbake i huset igjen, sier Rømma.

 

Dette skrev Helgelendingen lørdag:

Klokken 13. 20 opplyser operasjonsleder Jon Røsdal i politiet i Mosjøen at personen som har vært savnet etter brannen i et bolighus ved Granmoen i Drevja, nå er antatt omkommet.

- Vi har ingen opplysninger som tyder på at personen var andre steder enn i huset sist natt. Derfor antas personen nå som omkommet. Vi konsentrerer søket nå til selve branntomta, men akkurat nå er det ikke mulig å gjøre noen undersøkelser, sier Røsdal.

Han opplyser at politiet har et håp om at det er mulig å sende kriminalteknikere inn i branntomta søndag.

Røsdal opplyser at brannen ble meldt fra om av naboene som ble evakuert fra området da brannen startet.

- Vi vet ikke når de kan flytte hjem igjen. Det skal gjøres en vurdering av røykfaren i huset, sier Røsdal.

Dette har Helgelendingen skrevet om saken før kl 1330:

 En person er fortsatt savnet etter en totalødeleggende brann i et bolighus i Drevja lørdag morgen. Fire personer ble evakuert i i forbindelse med brannen.

- Vi jobber kontinuerlig med å finne personen, sier politiførstebetjent Camilla Bjørnli ved politiet i Mosjøen til Helgelendingen klokken tolv lørdag.

Etter det Helgelendingen kjenner til så har politiet informasjon om at personen skal ha vært på adressen sist natt

Klokka var litt over 06.00 da politiet fikk melding om brannen i et bolighus. Branntomta ligger et par hundre meter øst av Granmoen skole i Drevjadalen i Vefsn.

Huset var etter det Helgelendingen forstår overtent da brannvesenet kom fram til stedet. Da Helgelendingen var ved branntomta klokken 11, var bolighuset fullstendig nedbrent. Brannvesenet drev da etterslokkingsarbeid.

Bodde i huset

Politiet meldte tidlig lørdag morgen om at en person var savnet etter brannen. Klokken tolv lørdag var altså personen fortsatt savnet.

– Denne personen bodde i huset. Vedkommende har status som savnet. Vi har fått opplyst at det ikke bodde flere personer i huset, sier Bjørnli.

Etterforsker

Årsaken til brannen er foreløpig ukjent. Branntomta er etter det Helgelendingen kjenner til fortsatt så varm at det vil gå en stund før kriminalteknikere kan gå inn i brannrestene.

– Vi vil etterforske på vanlig måte, med undersøkelser i tomta, med avhør av vitner og med rundspørringer i området. Vi vil gjerne vite om andre har sett brannen på et tidlig tidspunkt, sier Bjørnli.

Bolighuset tilhører en gård. Et fjøs med dyr i unnslapp flammene. Et nabohus ble også berget. Fire personer bodde i dette huset. Alle ble evakuert under brannen.

Været i området under brannen var preget av klar himmel, sterk kulde og vindstille.

Brannvesenet brukte ifølge skadestedsleder Jostein Rørvik en kominasjon av skum og vann i slokkearbeidet. Hensikten skal ha vært å redusere muligheten for at branntomta kan fryse til det som i sprengkulde fort kan bli til ei diger isblokk.

Helgelendingen observerte en utbrent bil under et bølgeblikktak ved branntomta.

En Audi ved nabohuset så ut til delvis å ha vært påvirket av varmen fra brannen, men framsto ellers som intakt.

Kommentarer til denne saken