– Kan redde livet ditt

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Sture Larssen i Vefsn brann- og redning blir aldri lei av å minne folk på å sjekke brannvarslerne sine.

Sammen med utrykkingsleder Frode Thoresen brukte Larssen deler av onsdagen til å vise hva som kan bli utfallet hvis det starter å brenne i smultgryta, spesielt om man prøver å slukke denne med vann.

– Da kan man i løpet av få sekunder ha et fult utviklet brann på kjøkkenet, sier Larssen som demonstrerte at noe så enkelt som et lokk over gryten slukker brannen raskt og effektivt.

– Det er derfor viktig å prøve å holde hodet kaldt og slå av komfyren etterpå.

Skulle man likevel oppleve at situasjonen utvikler seg til en brann, er det en innretting i huset branninspektøren anser som vesentlig: brannvarsleren.

Over 50.000 branner

1. desember er røykvarslerens dag, med tid for bytte av batteri og testing. Statistikken viser at 979 personer har omkommet i brann siden år 2000, og i samme periode har det vært 56.000 bygningsbranner.

– Eldre er dessverre overrepresentert i denne sammenheng. Ta derfor en samtale med dine nærmeste og sjekk om de har røykvarsler som fungerer og om de har behov for hjelp til å bytte batteri, sier Larsen som gjerne ser at røykvarslene sjekkes oftere enn en gang i året.

– Røykvarslere bør testes jevnlig, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. De bør også støvsuges jevnlig.

Verdifull tid

Røykvarslerens dag markerer i tillegg starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 6.–8. desember får husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen, i tillegg til det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen.

– Jeg vil påstå at røykvarsleren er husets viktigste innretning. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, og du har kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset. Du bør kople røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan rett og slett være med på å redde livet til deg og til din familie, sier Larssen.

Se video

Artikkeltags