Gå til sidens hovedinnhold

4,2 millioner nordmenn bor i eid bolig

Artikkelen er over 5 år gammel

Nesten åtte av ti husholdninger her i landet eier sin egen bolig, og nesten halvparten bor i enebolig, viser tall fra SSB. Blant folk med lavere inntekt er det vanligere å leie.

I alt bor 4,2 millioner i eid bolig her i landet. Det tilsvarer 83 prosent av befolkningen. Det vanligste er å være selveier, men det er store geografiske variasjoner, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå(SSB).

Målt i antall private husholdninger, som det er nesten 2,3 millioner av i Norge, bor 77 prosent i egen bolig, mens 23 prosent leier.

Blant alenemødre og alenefedre med små barn under fem år er det flest som leier. Andelen leiere blant aleneboende (uten barn) er nesten like stor som de som eier bolig. Én av fire som bor i Oslo leier boligen sin.

63 prosent av alle husholdningene er selveiere, mens 14 prosent er andels- eller aksjeeiere.

Ifølge tallene fra SSB bor 11 prosent av husholdningene, rundt 540.000 personer, i trange boliger. Nesten ett av fire barn under fem år bor trangt.

Trangboddhet er først og fremst en byfenomen. I Oslo bor 22 prosent av innbyggerne i boliger som defineres som trange, mens i byer som Bergen, Trondheim og Tromsø er andelen på rundt 15 prosent. (©NTB)

Kommentarer til denne saken