Vær på vakt mot disse når du kjøper bolig

Sjekk om det er spor etter rotter og mus før du kjøper bolig.

Sjekk om det er spor etter rotter og mus før du kjøper bolig. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Slik sjekker du om det er rotter og mus i huset.

DEL

(Siste) Forsikringsselskapene får mange meldinger om mus og rotter i forbindelse med eierskifte av bolig.

– Det er smart å være føre var, spesielt hvis det er et eldre hus du skal kjøpe, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring. Hun anbefaler at du sjekker selgers egenerklæring, stiller spørsmål til megleren og ber om tilstandsrapport.

– Ta forbehold i budgivningen om du mistenker skadedyr, sier hun.

Mange skadedyrfirmaer melder at rotteplagen er økende. Milde vintre fører til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder.

– Rottene har yngletid både vår og høst, og når kulda setter inn begynner skadedyrene å trekke inn i veggen, forteller Slettemoen. Mus kommer inn via åpninger i bordkledningen eller gjennom ventiler og følger rør og kabler inni veggen.

– Ikke sjelden ender de opp på kjøkkenet, sier hun.

Det er mye folk selv kan gjøre for å forhindre at mus og rotter kommer inn i huset. Det er lurt å begynn med en runde hvor bygningen sikres.

– Pass på at åpninger er tette. Unge rotter og spesielt mus trenger veldig liten åpning for å komme inn, og det er anbefalt å tette alle åpninger større en seks millimeter, sier Slettemoen.

Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent.

Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig.

– Vi får stadig meldinger om skader som følge av mus og rotter. De er som regel uoversiktlige, og kommer ofte opp i 100.000-kronersklassen. Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over millionen, sier Slettemoen.

Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer. Dessuten spiser rotter og mus alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg. Ødelagte ledninger kan være brannfarlige. (ANB)

Mus legger igjen små og mørke ekskrementer.

Mus legger igjen små og mørke ekskrementer. Foto:

Slik sjekker du om du har rotter eller mus i huset:

* Krafselyder: Lyder i vegger eller tak kan være mus som piler rundt. Rotter er spesielt aktive om natten.

* Lort: Mus legger igjen små og mørke ekskrementer langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap. Ekskrementene til rotter er sylindriske og på cirka 10-17 mm.

* Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.

* Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe. Rottene gnager på omtrent alt, river opp matemballasje og forsyner seg av maten. 

* Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap. Rotter graver gjerne hi i komposthauger eller under skur og terrasser.

(Kilde: Rentokil)

Artikkeltags