Jesus kristus fødsel 24. desember er for enkelte julens store høydepunkt. For folk som digger blues kan 5. desember bli en like stor begivenhet. Da inviterer nemlig Ernst & Jång til "Juleblues" i Dolstad kirke. Juleblueskonseptet er spildrende nytt og impliserer foruten den etablerte kvartetten ytterligere seks musikere, samt korister og dessuten organist Martha Mikalsen.

De ti bandmedlemmene i Juleblues er:

  • Ernst Hegdal (vokal, bass)
  • Jan Rune Vilmones (orgel)
  • Karoline Rognryggmo (saksofon og klarinett)
  • Markus Ljøkjell (munnspill)
  • Christin Eriksen (piano / keyboard)
  • Tom Roger Markås (gitar)
  • Kjetil Valåmo (bass)
  • Knut Hov (gitar)
  • Rune Valle (trommer)
  • Ellen Steffenrem (vokal)

– Vi jobber med å få tak i tre-fire korister i tillegg, men dette er ikke helt på plass enda. Men det blir, sier kirkeverge Ernst Hegdal i Dolstad kirke. I anledningen representerer han en fjerdedel av kvartetten som arrangerer.

Mye forskjellig

Formålet med konserten er åpenbart å spre bluesens budskap. Men jula blir en rød tematråd. Og det blir dessuten mange ulike blueslåter- og bluessjangre som ikke har en direkte relevans til julen.

– Vi åpner konserten med en kjærlighetsblues. Kjærlighet er jo et grunnlag for budskapet i adventstida. Bluesen tar generelt for seg flere bibelske tema, som forsakelse. Den omhandler også mennesker som settes på sidelinjen i samfunnet, filosoferer Hegdal.

– Blues i kirka – dette er nytt?

– Ja, så vidt meg bekjent er dette en ny sjanger i Dolstad kirke. Jeg er jo litt spent, for her blir det texasblues på full vreng kombinert med mer sart blues. Det blir tøft, og vi må være flinke å justere lydnivået på elgitaren og holde oss innenfor et akseptabelt lydnivå.

Historie om blues

Et sentralt element i konserten er innslag om blueshistorie mellom låtene. Historien er skrevet av Hegdal og framføres av konferansier og historieforteller Tor Martin Leines Nordaas.

– Leines Nordaas skal også sette sitt eget preg på historien, sier Hegdal.

Vi møter den musikalske kirkevergen i kirka seks uker før konserten. Han mener at alt er i rute.

– Timannsbandet gjennomførte allerede sist uke sin første julebluesøving. Vi spilte gjennom nesten alle låtene. Konserten blir nok minst halvannen time lang, konstaterer Hegdal.

- Taket vil løfte seg

Hegdal er nå om dagen i tillegg spesielt opptatt av relativt taktfast tromming som ikke skyldes trommis Rune Valle, men to hakkespetter som frustrerende nok lager hull i veggen på Elsfjord kirke.

Hegdal tror derimot at tromming, gitarriffs og bluestakter i Dolstad kirke vil sette kirkebygget under et positivt høyt trykk som mer og mindre vil få kirketaket til å løfte seg. Rune Valle er for øvrig midlertidig stand-in for trommis Harry Hansen i Ernst & Jång.

– Dette blir skikkelig fett, altså! Vi har stor tro på at folk vil like juleblueskonseptet. Vi har så mange og utrolig dyktige folk med oss. Jeg må jo bare si at jeg gleder meg som en unge, sier Hegdal.

Han opplyser at blueslegender som B.B King, Robert Johnsen, Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepard og Muddy Waters er noen av hovedpersonene i konserten.

- Ideen kom fra Valåmo

– Hvordan kom dere på ideen om å arrangere juleblues i kirka?

– Det var bassist Kjetil Valåmo som ga oss inspirasjon og kom med innspillet. Ernst & Jång spilte de to siste låtene i fjorårets tv-aksjon til Kirkens Bymisjon. Dette funket veldig bra, og Kjetil spant bare videre på dette og koplet oss andre på. Nå har vi et konsept, fastslår Hegdal.