Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli til veggpryd

Granebjørnen:

Artikkelen er over 5 år gammel

Skinnet av den nyflådde bjørnen i Grane, kan ende opp som pynt på veggen til Grane Bygdetun

Foreløpig er både skinnet og kjøttet statens eiendom, men Helgeland Museum og Grane kommune kommer nå til å slå seg sammen om en felles søknad til Fylkesmannen i Nordland.

Så kan folk kikke

– Grane er jo en bjørnekommune, og vi ser for oss at bjørneskinnet blir hengt opp på Bygdetunet eller en annen plass i kommunen. Så kan folk komme dit og ta det nærmere i øyensyn. Vi vil da henge opp en infotavle der vi forteller om bjørnejakt-tradisjonene i Grane og om denne bjørnen spesielt, sier Are Halse som er avdelingsleder ved Grane Museum.

Han understreker at Grane har rike jakttradisjoner. Fra før avstår det en utstoppet bjørn i inngangsdøra til kommunehuset.

Vil kjøpe kjøttet

I mellomtida befinner både bjørneskrotten og skinnet seg på kjølerommet til Torstein Appfjell og kona, Gun Utsi, i Haustreisdalen.

De er interessert i å kjøpe kjøttet, og de har nå vært i kontakt med Fylkesmannen som avgjør hvem som kan kjøpe skrotten.

– Vi har ikke fått noen pris ennå, sier Gun Utsi til Helgelendingen.

– Har dere planer om å spise alt kjøttet selv eller vil dere selge videre?

Håper lokale vil smake

– Vi kommer nok til å selge en del videre. Vi vet ikke eksakt til hvem, men vi ser for oss at det skal være mulig for graneværingene å kjøpe fra oss. Dette er bjørn som er skutt i egen kommune og av lokale folk. Det vil sette en ekstra spiss på maten.

Hvis vi får kjøpe kjøttet, kan vi tenke oss å tørke noe av det. Hittil har ingen restauranter tatt kontakt med spørsmål om kjøp, sier hun.

Folk har strømmet til

Da de i går åpnet kjølerommet for folk flest, strømmet de til for å se den skutte bjørnen.

-Jeg talte ikke, men jeg kan tenke meg at minst 50 personer var innom i går, forteller Gun Utsi videre. Det var landbrukssjefen i kommunen som ringte henne og spurte om de kunne åpne dørene for publikum. Dette er tross alt den første skadefellinga av bjørn siden 1999. Det har vært bjørnejakt i ettertid, men da såkalt lisensjakt hvor folk fra Statens Naturoppsyn (SNO) kom med helikopter og skjøt bjørn som var observert i beiteområdene – og før den fikk gjort skade. Da ble både kjøtt og skinn ført ut av bygda.

Mellom 50- 150 kroner

Det blir ikke skrekkelig dyrt å kjøpe bjørnebiff fra staten. Seniorrådgiver, Øyvind Skogstad ved Fylkesmannens kontor, mener at prisen kan komme til å ligge et sted mellom 50 og 150 kroner kiloen.

De kan imidlertid ikke selge kjøttet før det er godkjent av Mattilsynet. Og rett før Helgelendingen gikk i trykken, kom godkjenninga. Foreløpig har Fylkesmannen bare fått en eneste henvendelse om kjøp av kjøttet.

-Det er jo positivt med lokal interesse, sier han.

Det er Miljødirektoratet i Trondheim som tar avgjørelsen om salg av skinnet.

Kommentarer til denne saken