Bjørn måtte bøte med livet

BJØRNEJAKT: Den 75 kilo tunge hannbjørnen ble skutt fra helikopter lørdag formiddag etter at et timanns jaktlag sporet opp bjørnen på bakken.

BJØRNEJAKT: Den 75 kilo tunge hannbjørnen ble skutt fra helikopter lørdag formiddag etter at et timanns jaktlag sporet opp bjørnen på bakken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Vellykket jakt i Grane.

DEL

En ung hannbjørn på 75 kilo rund vekt ble skutt ved Stormovannet i Grane klokka 13.15 lørdag.

- Den ble skutt i et veldig ulendt terreng oppom Fiplingdalsveien, sier Even Bjørnes i Statens Naturoppsyn (SNO). Oppsynet deltok i jakta med helikopter.

- Den ble skutt fra helikopter i samarbeid med et lokalt jaktlag som sporet opp bjørnen på bakken, sier Bjørnes.

Bjørnejakta startet onsdag da det ble gitt fellingstillatelse fra Miljødirektoratet. Bakgrunnen for fellingstillatelsen var årvisse tap av beitedyr i dette området, altså i Grane og Hattfjelldal, opplyste rådgiver Marit Gystøl da jakta startet.

Jakta skulle vært avsluttet fredag, men det ble gitt utvidet jakttid.

- Bjørnen befant seg i et område der det ikke ferdes folk. Altså ikke noe utfartsområde. Den har holdt seg i et område der det er mye berg. Den ville ikke ut, sier Even Bjørnes.

- Har den latt seg merke av jaktfolkene?

- Ja, den har har helt sikkert været folk. Den ble sett av en person i jaktlaget i går, på 20-30 meters avstand. Da stakk den seg vekk i full fart.

Det er en del snø i området der jakta har foregått, og bjørnen etterlot seg spor som gjorde det mulig å fullføre jakta. Et lokalt jaktlag på ti personer deltok i jakta i tillegg til folkene fra SNO, som altså brukte helikopter.

Bjørnes anslår bjørnen til å være to-tre år. Nærmere data vil bli kartlagt over påske, da det skal tas prøver av dyret. Skrotten henger nå på et slakteri.

Seksjonssjef Lars Bendik Austmo i SNO sier at jakta foregikk på en human måte.

- For dyrets del er avliving fra helikopter en human metode. Man vet sånn cirka hvor dyret befinner seg. I løpet av kort tid var dyret skutt og drept, sier Austmo.

I 2013 ble det påvist 147 bjørner innenfor Norges grenser, og dette er ti flere enn året før. Av de 147 var det 55 hunnbjørner og 92 hannbjørner, viser tall fra rovdata.no.

Tips Oss
MMS/SMS: HAtips til 2005 E-post: tips@helg.no

Artikkeltags