– Vi kommer til å få utfordringer underveis, og selvsagt er myggen en av dem. Men vi skal forsøke å springe fra den, flirer Bjørnar.

– Centaura insektsspray til hund, hest og menneske er middelet som hjelper, sier Hågen som er utstyrt med lommeapotek.

– Mamma er farmasøyt og har pakket alt vi trenger underveis. Når for eksempel smertene i ledd og muskler blir for ille så har vi noe som hjelper ifølge henne, smiler han.

Tips om ruta

Nordlandsruta er etter hvert blitt godt kjent men guttene visste ikke om den før de ble tipset av Ellen Sjelmo.

– Jeg jobbet sammen med henne i Namsos, og hun foreslo Nordlandsruta da jeg snakket frampå om nye prosjekter, sier Hågen som akkurat er ferdig utdannet fysioterapeut og har hatt turnustjeneste i Namsos kommune.

Hågen og Bjørnar har gjort unna Trekanten med 2500 høydemeter i Trollheimen i 2020, og var i Jotunheimen i fjor og tok blant annet Glittertind og Galdhøpiggen på en dag. Bjørnar har i sommer også vært med på et 100 km ultraløp.

– Vi føler at vi er forberedt på det som kommer, men 650 kilometer i fjellet på fjorten dager er ukjent for oss. Det er mye som skal klaffe for at vi skal få dette til, men vi har trua, sier Bjørnar.

– God start

Torsdag morgen startet de fra Harvassdalen etter overnatting på Furuheim gård. Sammen med seg hadde de prosjektleder for Nordlandsruta Knut Berntsen.

– Det er veldig artig at flere og flere benytter Nordlandsruta, og at noen prøver å sette rekord er helt greit, sier han.

Første etappe gikk fra Harvassdalen til Tverelvnes gård, en distanse på 37,2 kilometer.

– Det gikk veldig greit på første etappe. Det er den korteste for oss, og vi møter nok noen som vil slite mye mer, sier de to som overnatter på de tilrettelagte plassene underveis, og har depot med forsyninger.

– Knut er veldig hjelpsom med depot på de første etappene til Lønsdal, og så får vi hjelp av andre lenger nord. Vi har sekker på 37 liter (10-12 kg). Planen er å komme fram til Bjørnfjell Stasjon øst for Narvik onsdag 10. juli.

Inneholder 43 etapper

Nordlandsruta er en 650 km lang merket tursti som går i grensetraktene gjennom Nordland. Den er delt i 43 etapper med overnattingsmuligheter mellom hver etappe.

– Verktøyene er laget med kart og nettsted, men vi skal jobbe mer med infrastrukturen. Det er steder vi ønsker å tilrettelegge, blant annet med noen bruer. Hele ruta er merket med store T-er unntatt her i Hattfjelldal. Symbolet som Den Norske Turistforening bruker skal også på plass her i kommunen neste år, forteller Knut Berntsen som også sier at starten på ruta skal flyttes.

– Starten blir ved Furuheim gård i framtida, og vi legger om ruta og merker den, sier han.

I høst skal det arrangeres workshop med reiselivsselskapene i Nordland. Det er sju turistforeninger som eier stien og Nordlandsruta.

– Ruta er innom Sverige og der har vi god kontakt med den svenske turistforeningen. De ønsker at vi markedsfører Nordlandsruta enda bedre slik at de kan kanalisere turister over til oss, sier Berntsen.

De to turkameratene kommer opprinnelig fra Levanger, men bor andre steder i landet.

Dagsetappene varierer fra 37,2 km til 56,1 km:
Dag 1. Torsdag 28.juli : Harvassdalen – Tverelvnes gård ( 37,2 km)
Dag 2. Fredag 29.juli : Tverelvnes gård – Stekvasselv gård (55,6 km)
Dag 3:Lørdag 30.juli : Stekvasselv gård – Umbukta fjellstue ( 48,5 km)
Dag 4: Søndag 31.juli : Umbukta fjellstue – Virvasstua (48,1 km)
Dag 5: Mandag 1.aug. :Virvasstua – Krukkistua ( 50, 1 km)
Dag 6: Tirsdag 2.aug. :Krukkistua – Graddis fjellstue ( 42,8 km)
Dag 7: Onsdag 3.aug. : Graddis fjellstue – Tjoarvihytta (42,4 km)
Dag 8: Torsdag 4.aug. :Tjoarvihytta – Ny-Sulitjelma fjellstue (28,9 km)
Dag 9: Fredag 5.aug. :Ny-Sulitjelma fjellstue – Àrasloukta (49,9 km)
Dag 10: Lørdag 6.aug. :Àrasloukta – Vaisloukta (45,1 km)
Dag 11: Søndag 7.aug. :Vaisloukta – Røysvatn (56,1 km)
Dag 12: Mandag 8.aug. :Røysvatn – Sidjasjávvre (48,5 km)
Dag 13: Tirsdag 9.aug. :Sidjasjávvre - Cáinavággi (44,6 km)
Dag 14: Onsdag 10.aug. : Cáinavággi – Bjørnfjell ( 50,3 km)