Gå til sidens hovedinnhold

Morragretten bjørn gikk til angrep på Nils

Artikkelen er over 5 år gammel

Da Nils prøvde å berge reinflokken, gikk bjørnen til angrep.

- Den var veldig sint, sier Nils Aslaksen Siri som hadde nærkontakt med bamsen torsdag formiddag.

Reineiren var ute for å gjete flokken da han oppdaget bjørnen. Møtet skjedde noen kilometer sør for grensa mellom Nordreisa og Kautokeino.

- Den var på vei mot en liten reinflokk som beitet i et skogsområde. Jeg bestemte meg for å prøve å jage den bort, sier den erfarne reineieren som opp gjennom årene har hatt nærkontakt med alle de store rovdyrene, også bjørn.

Denne saken ble først publisert på Nordlys.

På kloss hold da den angrep

- Jeg kjørte snøskuteren inn mellom bjørnen og reinflokken for å prøve å presse han unna. Det likte han dårlig, og flere ganger gjorde han utfall mot skuteren. Føret var imidlertid ikke på bjørnens side. Det var meterdyp snø, og han bakset tungt. Dermed klarte han ikke å nå meg. På det nærmeste var jeg 6–7 meter unna.

- Det er ikke særlig mye.Var du redd?

- Ikke redd direkte, men dette er et dyr man må ha respekt for. Jeg tenkte nok at det var viktig å ikke få stopp på skuteren og at jeg ikke måtte kjøre meg fast, forteller Siri.

Bjørnespor ved hytta

Kollegaen hans, Johan Aslak Logje fikk seg også en overaskelse da han kom frem til gjeterhytta ved Saitejavre torsdag. Like ved hytta gikk sporene etter bamsen.

– Det har vært en voksen kar, konstaterer Logje.

– Bjørnen har kommet opp fra Njallaavzi, den øverste delen av Reisadalen. Det er for så vidt ingen stor overaskelse. Vi ser bjørn eller bjørnespor i dette området hvert år. Nå må vi passe litt ekstra på slik at vi unngår at bjørnen tar noen av dyrene.

Det pågår reinflytting i det aktuelle området. Torsdag ble hoveddelen av flokken som dyrene til Logje og Siri tilhører, satt over Reisadalen og inn på vårbeitet.

- Vi har fortsatt noen dyr inne på vinterbeitet, og det var en av disse mindre flokkene som bjørnen forsøkte å angripe, forteller Logje.

Kommentarer til denne saken