Bistandsmidler til Sverige - nå!!

Av
DEL

LeserbrevNTB melder 13. mai følgende: «Grensestengingen har ført til et nesten totalt tap av omsetning i handelsnæringen i Strömstad. Turistsjef Åsa Massleberg i Strömstad sier «alle» nå venter på regjeringens avgjørelse.– Nå begynner det også å bli en ganske sterk folkeopinion i Norge. De begynner å protestere mot dette, sier hun.»

Ifølge SSB´s statistikk for grensehandel handler nordmenn for 14,8 milliarder i Sverige fordelt på 9,5 millioner dagsturer ( 2019). Vi kan da ikke se på at et broderland blør slik, og regjeringen må straks åpne grensene, eller komme på banen med andre kompensasjonsordninger…

ELLER? Kan det tenkes at vi i dette tilfellet kan kopiere den blonde førstemannen på andre sida av havet og si: «Norge først»? Hva skal til av avgiftsreduksjoner på øl, vin, sukker og utvalgte matvarer før det nasjonale regnskapet går i pluss, og vi kan etablere tilsvarende arbeidsplasser på vår side av grensa? En annen strategi kan være å svekke kronekursen slik at svenskekrona blir det dobbelte av vår, slik at vi kan snu strømmen av grensehandlende, men det kan vel få andre uønskede konsekvenser…

I Danmark setter man ned alkoholprisene for å demme opp for handelslekkasje til Tyskland. Sverige tilpasser seg danske priser i sitt Systembolag. Og vi? Jada, vi ligger lavere enn snittet i EU på alkoholkonsum, men de 0,77 l ren alkohol pr person over 15 år fra tax free og grensehandel er et anslag i statistikkene. (Innenlands omsetning er 6,05 l i 2019).

Mitt poeng er at myndighetene må bruke hele synsfeltet: Arbeidsplasser, skatteinntekter, forurensning fra biltrafikk, risiko for økte alkoholskader på grunn av mulig økt totalkonsum osv… Men det er klart at når ølboksen er under halvparten i pris, og vinkartongen det samme, så blir dette lokkevarer. Og så fylles handlevognene med mye annet som ikke trenger å være SÅ mye billigere; siden vi nå er der.

Vi kan starte med å ta bort avgiftene på lettøl og alkoholfritt øl for å stimulere omsetningen i retning av mindre alkoholtrykk. Sukkerfri brus må bli billigere (en pinlig miss i budsjettvedtaket om sukkeravgift). Og så får man en kjapp analyse på bordet over hva som skal til av andre prisreduksjoner av spesielle varegrupper og på Vinmonopolet for å redusere denne kolossale grensehandelen. Eller er det flere politikere som er enig med tidligere næringsminister Isaksen at større underskudd på handelsbalansen er ingenting vi skal plage oss selv med ?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags