Brukte plastposer, brukte klær, avispapir og brukte gaver – Termik er opptatt av miljøet

Bård Jensen og Lill Karin Aanes beundrer noe av det nyeste som har kommet inn til Termik, et flott heklet sengeteppe.

Bård Jensen og Lill Karin Aanes beundrer noe av det nyeste som har kommet inn til Termik, et flott heklet sengeteppe. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Miljøet står sterkt hos Termik second hand shop, både hos de frivillige og kundene. Flere og flere vil kjøpe brukte gaver og avstår fra plastposer.

DEL

Innholdet skifter med sesongene, og julepynten er ryddet bort i hyllene hos Termik. Nyttårsforsettene er i gang og butikken er utsolgt for treningstøy. I hyllene er det både kopper og kar, pynteting og klær, men de frivillige forsikrer om at det er plass til mer.

Tar imot mer

– Vi har merket en nedgang i levering av klær, og vi vet ikke om det er fordi folk får solgt mer på kjøp og salg sider på nettet eller om folk gir til Fretex. Termik tar gjerne imot mer klær, sier daglig leder i stiftelsen Termik og frivillig Lill Karin Aanes.

Alle klærne og tekstilene bruktbutikken får inn sorteres i kjelleren. Her går vaskemaskinen med klær som skal selges, mye strykes og alt prises før det kommer opp i butikken. Det som ikke kan selges eller er ødelagt går til Fretex, og flere sekker står klare til kjøring. Aanes presiserer at de frivillige gjerne tar jobben med å sortere hva som skal til Fretex og hva som kan selges, dersom folk er usikker.

– Vi har inntrykk at folk vil levere og er opptatt av miljø, ellers kunne de bare hevet tingene. Flere pårørende setter også pris på det når vi sier at vi kan hente og ta oss av klærne og andre ting etter deres nærmeste. Det kan være tungt å måtte gå igjennom alt så raskt som mange må etter at noen har dødd på institusjon, sier Aanes.

Mer bevisst

«Plasthvalen» som ble funnet for omtrent et år siden på Sotra er noe av det som har satt i gang en debatt om plast blant folk. Bevisstheten rundt plast har økt i Mosjøen, skal vi tro Termiks frivillige.

– Når vi får inn klær i poser knytter vi opp posene og ser om de kan brukes. Alle bæreposene vi gir ut er brukte poser, og det synes folk er supert. Plast er kjempeaktuelt og vi ser at flere ikke vil ha plast eller plastposer, mange bærer heller tingene rett i bilen, sier Aanes. Knuselige varer pakkes inn i brukt avispapir og alle lys skiftes ut til LED-lys i januar.

– Det er gjenbruk og miljø i alle ledd, men vi har sikkert forbedringspotensial, sier Aanes.

Julen er akkurat over, og Termik har lagt merke til at det blir kjøpt julegaver brukt.

– Barna som kommer inn her går rett til lekekroken, de bryr seg ikke om at det er brukt. Jeg tror det er vi voksne som sliter med det noen ganger. Noen av våre faste kunder har kommet og sagt at de skal bli flinkere å kjøpe gaver her. Så fort noen tør å si det høyt at de kjøper brukte gaver, blir det mer greit, mener Aanes.

Hun har hørt om flere unge personer som er stolt over bruktfunn.

– Folk syr om klær og gjør om ting og tang. Vi får mange bilder og det er så mye fint som vi ikke skulle tro var brukt. Kopper og fat på kafeer er også brukt, og alt er rent her også, minner frivillig Elin Nilsskog om.

Ting blir ødelagt

Et stort miljøproblem for butikken er ting som settes utenfor butikken utenom åpningstidene. Flere ganger i løpet av den siste uken har frivillige funnet gjenstander som er satt igjen utenfor døren.

– Det har vært en økning i det siste. I en av de siste eskene var det glass, og hvis det hadde blåst over ende hadde alt blitt knust og ødelagt. Vi er glade for at folk vil levere og ikke hive ting, men vi vil ikke at ting skal bli ødelagt. Nå må vi se på hva vi gjør og hvordan vi kan gjøre tilgjengeligheten bedre, sier Aanes som er lydhør for tips og oppfordrer folk til å ta kontakt.

Hva er deres beste miljøtips?

– Sorter godt hjemme, sier Aanes og sikter til kildesortering, som Termik også der veldig opptatt av.

– Jeg merker selv at jeg har blitt flinkere til å sortere siden jeg begynte her, når jeg finner en liten plastbit skal den i den blå posen. Vi i Termik er ikke noen stor bidragsyter til SHMIL, de tjener ikke stort på butikken, sier sjåfør Bård Jensen og viser til at det Termik leverer stort sett er sortert, og nesten ikke restavfall. 

Fakta

Termik second hand shop selger for ca. 1 million kroner i året. Alle inntektene går til Termiks arbeid i Vefsn. Butikken har ca. 30 frivillige.

Artikkeltags