Full GUFFE: Første rekke (f.v.): Mina Forsback Johnsen, Oda Abelsen, Aaron Sebastian Blåsmo Frantzen, Lovise Elita Grønvik, Madelen Forsback Bjerknesli. Andre rekke (f.v.): Thea Nordås, Amanda Sandvoll, Miriam Endresen, Adam Ulvang, Oda Amalie Eiterjord, Hedda Martine Thorvalsen, Madelen Nilsskog Johnsen, Sigrid Marie Johansen og Elise Myrvoll. Tredje rekke (f.v.): Julie Valla, Marlon de Jesos Rivas Camargo, Marit Thrana, Abod Alwani og Danays Gregersen.

Julestemning med mye energi

Vi er i desember og julaften nærmer seg med stormskritt. I disse førjulstider skal kulturskolen i Vefsn sette opp årets juleforestilling «Glade jul».
Av
Publisert

I storsalen i Mosjøen kulturhus høres tonene til sangen «Tenke på en venn» av Odd Nordstoga. Sigrid Johansen og Miriam Endresen synger, med Kjell-Ivar Olsen på gitar. Bak dem spilles det litt skuespill. «Gutta Boyz», bestående av Tobias Stimo, Jakob Fauske og Runar Skog, spiller et scenario hvor en sitter alene i juletida, mens vennene samles og feirer sammen. En julesang, med et skuespill, som skaper ettertanke.

Kulturskolerektor Marit Thrana forteller at forestillingen samler forskjellige «fagområder» innenfor kulturskolen. Vi får se elever fra musikk, dans, musikal, sang, teater og kunst.

– Det blir en variert forestilling. Det blir levende musikk, og ikke playback, til alt som skjer på scenen.

Thrana forteller at øvingene i kulturhuset begynte i helga, men at elevene har øvd på sine nummer helt siden starten av september.

– Noe er innøvdhelt på tampen, men det mest krevende med dette prosjektet er å sy sammen det hele.

Variert

På scenen kommer det til å være mellom 100–120 elever, i tillegg til at 15 lærere er involvert i prosjektet. Thrana forteller at de minste på scenen er mellom 3 til 4 år gamle, mens de eldste er godt over 40 år gamle.

– Vi skal kjøre denne forestillingen fire ganger. Vi skal ha en forestilling torsdag kveld, samt en forestilling lørdag ettermiddag, noe vi ikke har gjort på lenge. Dette står i programmet til julebyen Mosjøen. I tillegg til dette skal vi ha to skoleforestillinger.

Slavisk

– Denne uka følger vi prøveplanen slavisk. Det blir nesten som en bibel for oss denne uka. Det blir full guffe her og vi får en veldig hektisk uke. Folk må møte opp når de får beskjed om det og alle øvingene må foregå til avtalt tid.

Mens jeg intervjuer Thrana, er det noen elever som øver på en sang, med både piano og sang. Hun blir nødt til å be dem ta en liten pause.

– Det er masse energi her. Elevene er veldig ivrige og da må man hysje på dem av og til, humrer Thrana.

– De har vært her hele dagen, men er fortsatt ekstremt ivrige. Det øves i alle pausene og elevene sier at det er godt å komme i ordentlig forestillingsmodus. Det kommer til å bli en veldig slitsom uke, men veldig trist når det er over.

Julie Valla er ny drama- og teaterpedagog ved Vefsn kulturskole og dette blir den første juleforestillingen hun er med på, som lærer.

– Jeg gikk på kulturskolen fra jeg var 3–17 år og det at jeg nå skal komme tilbake, med utdanning og som pedagog, er fint.

Hun synes det er travelt med juleforestilling, men at hun er glad det er Marit som er sjefen og styrer skuta trygt i havn.

– Det er den første store forestillingen jeg er med på og jobben min er å følge opp elevene mine. Jeg trives veldig godt med det. Jeg er usikker på hvordan det hele blir, men er spent på å se helheten.

Øver hjemme

– Det er mye øving, og mye av det skjer hjemme. Det er fint at vi alle nå kan møtes og øve i samme rom, for å teste, forteller kulturskoleelev Aaron S. Blåsmo Frantzen. Han skal sammen med de andre musikalelevene vise starten på en musikal som skal settes opp i april.

Kulturskolerektoren håper at forestillingen kommer til å gi folk den gode julestemningen.

Artikkeltags