FRED OG FORTROLIGHET: Vi ser på blikkene at Eirin Horrigmoe og Cartoon er veldig gode venner. Nå er Stall Ekvipasjen i Marka pyntet til jul, og snart blir det gaver til både to- og firbeinte.

I stallen får alle julegaver: – De er veldig oppmerksom på forandringer

Her i stallen får alle julegaver. Julefreden har de i kroppen.
Av
Publisert

– Det hadde ikke vært noe problem å ha denne karen inne i stua, sier Eirin Horrigmoe. Ponnien Cartoon (15) ser betatt på matmor, som også er innehaver av Stall Ekvipasjen i Marka, der julestemninga er i boks. Granbar og lys rundt døra var litt uvant med det samme, men Cartoon er trygg i heimkjærheta. I denne stallen bor tre voksne nordlandshester, ett føll, en araberhest, to kaldblods, en varmblods, og tre shetlandsponnier. Ukentlig er 65 personer innom i forskjellig ærender, for eksempel fôrrytterordning, terapiridning og vanlige ridetimer, og dyrene er like rolige. De er til og med glad i yrende stallbursdager, med stell, fletting av manke og turgåing. For ikke å snakke om å ta julebilder sammen med stallens barn og ungdommer. Seinere i desember lar hester og ponnier seg kle ut og opp etter de tobeintes behag, og høytida er komplett.

– De første begynte å spørre om dette allerede i oktober, sier Eirin.

– Kjenner hestene julestemning?

– Ja. De er veldig oppmerksom på forandringer, og de får julegaver fra ungene som er her fast. Det er mye hestegodis, oppskårne gulrøtter og epler i kakeboks, gjerne merket med «Til alle hestene på Stall Ekvipasjen!» Vi pynter et juletre den siste treningsdagen før jul, og julaften morgen åpner vi gavene i stallen. Det er veldig populært når vi poster bilder av dette på Facebook-sida vår.

Gift med fjøsnissen

Snart skal to av stallens veteraner, Tir (16) og Blessa (19), ta med seg noe av den gode og gammeldagse julestemninga fra Marka til Mosjøen sentrum. I hvert fall 8. og 9. desember er merket av i Eirins tette kalender, og hestene er klar til å gjøre noe de virkelig kan. Det blir mange hundre, vuggende rideturer i bygatene, der hestene ikke gjør forskjell på verken barn eller butikkfolk. Alle som har spleiset på denne gleden skal få se Tir og Blessa gå rolig forbi vinduene. Hoppene lar seg ikke stresse av folkeliv og nissekorps. Ikke biler heller.

INGEN STRESS: Silvano er snart 30 år gammel. Han bare nyter vinterfreden og førjulstida ved Stall Ekvipasjen i Marka.

INGEN STRESS: Silvano er snart 30 år gammel. Han bare nyter vinterfreden og førjulstida ved Stall Ekvipasjen i Marka.

– Vi har trent mye på uvante situasjoner. Dette har med sikkerhet og vårt rykte å gjøre. Hestene er trygge, og de er veldig glade i og avhengig av hverandre. Skal man jobbe sammen, må man trives i lag, sier Eirin, som også stortrives sammen med han som støtt er innom stallen.

– Har du fjøsnisse?

– Absolutt. Jeg kjenner ham godt.

– Det ryktes at han er folkevalgt…?

– Ja! Fjøsnissen jobber for folket, sier Eirin og ler godt. Hun er gift med Bjørn Larsen, til daglig næringslivsleder og politiker, men altså også en kar som liker å lage liv på låven når ungene skal få en følelse av fjøsnissens nærvær. Stallen er en livsstil.

– Jeg har bare arbeidstimer, bortsett fra når jeg sover, sier Eirin.

JULEHILSEN: Julestjerne, tente lykter, en nisse som ikke vises på bildet, og en skuff stappfull av kort. Her får hestene julehilsninger, og her legges forslag til navn på nye føll.

JULEHILSEN: Julestjerne, tente lykter, en nisse som ikke vises på bildet, og en skuff stappfull av kort. Her får hestene julehilsninger, og her legges forslag til navn på nye føll.

Lykke i gave

Hun kaller hestene sine kollegaer, og på jobben er det svært lite drama. Alle vet hvor de bor, alle kjenner alle rutinene, og selv om hestene elsker forutsigbarhet, tåler de ei uventet hake i timeplanen. De vet at det kun er snakk om unntak.

– Hestene og ponniene er bare gull. De kan stå i alt, og jeg kan stole på dem. De kunne gått i 17.mai-tog, sier Eirin. Hun stortrives med aktivitet i stallen, men det er også gode stunder når Eirin kan lukke døra og være alene med kollegaene.

– Det er kvalitetstid, sier Eirin og leier Cartoon ut igjen. Denne gangen ble det bare en kort tur inn til ære for fotografen, og det er visst helt greit. Cartoon tusler rolig tilbake til høydungen på snøen, og vi lærer noe nytt. For hva skiller en ponni og en hest?

– Hesten er over 1,48 på manken, sier Eirin.

– Hva gir du selv dyrene i julegave?

– Godbiter, litt utstyr etter behov, og mange klemmer og susser for at de har stilt opp og vært mine beste venner også dette året.

– Får du noe tilbake?

– Ja, ingenting i hele verden kan måle seg med lykkefølelsen jeg får i hjertet av å få være matmor og leder for denne flotte gjengen!

KLAR TIL INNSATS: Tir (16) er en av hestene som tradisjon tro skal tilby ungene rideturer i Mosjøen sentrum. Grima kommer på uten den minste motstand.

KLAR TIL INNSATS: Tir (16) er en av hestene som tradisjon tro skal tilby ungene rideturer i Mosjøen sentrum. Grima kommer på uten den minste motstand.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken