Gå til sidens hovedinnhold

Gode råd før skituren

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er skisesong, og været er perfekt for å gå på skitur. Smøreekspert ved InterSport, Kristian Dyrhaug Kristiansen gir oss noen gode råd for når vi skal smøre skiene.

– Det er to typer soner du kan smøre når du skal på ski. Festesonen som sørger for at du ikke glir i oppoverbakker, og glidesonen som gjør at du ikke står bom fast i nedoverbakker.

Festesonen

Festesonen på en ski er fra hvor hælen din er, og går fram mellom 65-70 cm. Her bruker man enten festevoks eller klister.

– Klister brukes når snøen smelter og fryser flere ganger, eller at den er våt. Den påføres ved at man «rubber» festesonen med slipepapir for at klisteret skal feste seg bedre. Deretter har man på et grunnklister som skal dekke «rubbingen». Du legger ett lag med klister på hver side av midtranden, for så å jevne ut med hånden din eller en klisterskrape. Klister fester seg bedre mot snø, enn festevoks, sier Kristiansen.

– For å legge på festevoks «rubber» man først, og etter det legger man på grunnvoks. Man smelter grunnvoksen med et smørejern eller et gammelt strykejern på cirka 100 grader. Etterpå legger man på 4-8 lag med festevoks. Dette gnis ut med kork mellom hvert av lagene, forteller Kristiansen.

– Det er utrolig mange typer morsomme produkter, og hvilket av dem man skal bruke kommer helt an på hvilke forhold det er. For eksempel hvordan snøen er, om den er tørr, våt, ny, omdannet og kornete osv. Dette må man se på før man begynner å smøre, sier Kristiansen. Han sier også at en vanlig mosjonist ikke trenger mer enn tre festevokser og ett klister.

Felleski

– Det er mange som bruker smøreski, men det vi selger mest av i dag er felleski. Hele 80 prosent av skiene vi selger er felleski. Det som er spesielt med de er at det er geitehår i festesonen. Geitehåret glir godt den ene veien, men glir ikke så godt den andre veien. Dette er de nye smørefrie skiene. Før var det mer normalt med ski hvor de lagde hakk i festesonen, forteller Kristiansen.

Han sier at felleskiene bare skal påføres glider.

– Før dryppet man på glidevoks i glidsonene og brukte strykejern, mens nå har vi mulighet til å bruke glider, som er flytende. Dette smører man bare utover ved hjelp av tuben. Glider er mye lettere å bruke enn glidevoks, og det trenger man ikke kunnskap til, sier Kristiansen.

Kristiansen sier at man burde smøre skiene før neste tur, slik at man slipper det da.

Glidevoks

Om man vil gjøre det på gamlemåten så kan man påføre glidevoks.

– Man skraper av lagringsvoks med plexisikling, for å rense belegget. Så drypper man voksen på og smelter den med smørejern/gammelt strykejern. Man drar jernet bakover i en bevegelse 3 ganger. Så lar man skiene stå litt. Man fjerner deretter voks fra midtranden og etter det sikler man sålen med en skarp plexisikling. Man børster så med en bronsebørste mellom 10-20 ganger for så å avslutte med en nylonbørste cirka 10 ganger, sier Kristiansen.

Kristiansen sier også at de har 2-3 smørekurs i året, om man har lyst til å lære enda mer om smøring av ski.

Kommentarer til denne saken