Dette har Tiendebytte å si for kafébyen Mosjøen: – Det gjør noe med hele byen når vi jobber sammen slik

SLITEN ETTER FESTIVAL: Silje Bårdsen og daglig leder og eier Erika Bjørkås (t.h.) er litt slitne etter ei helg med matfestival men smiler likevel.

SLITEN ETTER FESTIVAL: Silje Bårdsen og daglig leder og eier Erika Bjørkås (t.h.) er litt slitne etter ei helg med matfestival men smiler likevel. Foto:

Mosjøen er en by av mange navn, og et av dem er kafébyen Mosjøen. Tiendebytte er med på å øke aktivitet betydelig mye på kaféer, og eier av Umami kommenterer på nøyaktig dette.

DEL

Daglig leder og eier av Umami, Erika Bjørkås tror at kafékulturen er den samme nå, som den var 12 år siden når de først startet opp.

– Når vi startet opp 12 år siden, var det vel 16 eller 17 steder å få seg en kopp kaffe i Mosjøen, og jeg tror likevel at kulturen er den samme som den alltid har vært, sier Bjørkås.

– Holder trøkket oppe

Men det er ikke bare de lokale aktørene som merker at kafékulturen i Mosjøen er noe helt spesielt, for både internasjonale og nasjonale turister sier det er noe helt spesielt med Mosjøen. I dag er det registrert totalt 14 spisesteder i Mosjøen på Tripadvisor, og selv om at Umami er 1 av 14 klarer de å holde trøkket oppe.

– Vi holder trøkket oppe for det meste. Vi satser jo på kvalitetskaffe, med mye forskjellige kaker og bakst, så jeg vil tro at vi klarer å fange et ganske vidt spekter av folk, sier Bjørkås.

Øker aktivitet

– Får dere betydelige mye mer aktivitet under Tiendebytte?

– Ja det gjør vi absolutt, jeg jobber jo for det meste under tiendebyttehelga for vi trenger ekstra mannskap, sier Bjørkås.

Når det gjelder hva Tiendebytte betyr for henne som en person tar det ikke lange tida å tenke ut et svar.

– Det er jo alltid gøy at det skjer noe, og dette er jo en del av de arrangementene som tar sted i løpet av året i Mosjøen. Vi trenger disse høydepunktene gjennom året, sier hun.

– Det gjør noe med hele byen når vi jobber sammen slik, sier Bjørkås.

Bjørkås understreker at Tiendebytte byr på noe for absolutt alle, alt fra konserter til arrangerte middager. Det er altså veldig mye man kan få gjort på ei helg.

Flere meninger om Tiendebytte:

F.v. Gudmund Røssdal og Knut Skorpen.

F.v. Gudmund Røssdal og Knut Skorpen. Foto:

Gudmund Røssdal og Knut Skorpen:

– Dette var jo veldig stort før i tiden, også har det blitt tatt opp igjen i litt senere tid. Det kommer veldig mange tilreisende og jeg tror vi kan si oss enig i at det betyr veldig mye for Mosjøen.

Leif Andre Otting.

Leif Andre Otting. Foto:

Leif Andre Otting:

– I dag betyr det ikke så altfor mye for meg, men det er jo alltid fint med litt mer liv i byen og forskjellige tilbud i butikker. Det betydde nok mye mer før, da møttes vi som barn på torget under Tiendebytte.

Frode Benjamin Thorsen.

Frode Benjamin Thorsen. Foto:

Frode Benjamin Thorsen:

– Liv, røre og smultringer. Det bidrar jo til liv i byen, og det er jo alltid bra. Det må nok være en ganske god helg for butikkdrift, er nok mange som får brukt noen kroner ekstra.

Ingunn Marie Opland.

Ingunn Marie Opland. Foto:

Ingunn Marie Opland:

– Tiendebytte er jo veldig gøy, men det er veldig preget av styggvær dessverre. Jeg synes at man skal ut å ha det gøy, det gjorde vi når vi var små også.

Ann Kristin Friis.

Ann Kristin Friis. Foto:

Ann Kristin Friis:

– Vi var jo ofte på besøk i byen under tiendebytte når barna var små, men ikke så mye nå. Nå reiser jeg bort denne helga, men jeg vil tro at bedriftene i sentrum vil tjene godt på det.

Artikkeltags