KURATOR: Kristoffer Dolmen er kurator for vandreutstillinga om samisk kunst.
Samisk Senter For Samtidskunst

Unik kunst på Jacobsenbrygga: – En samisk eksplosjon av farger

For første gang blir maleriene til ni samiske kunstnere stilt ut på Jacobsenbrygga. De er blant de framste samiske kunstnerne i dag.
Publisert

De ni kunstnerne kommer fra nesten hele Sápmi – fra Norge, Finland og Sverige. Dette er ei vandreutstilling som skal videre til Kulturbadet i Sandnessjøen og til Stormen i Bodø etter at festspillene i Mosjøen er over.

Publikum får her en unik mulighet til å se utviklinga av det samiske maleriet fra 1970 og framover. Det eldste kunstverket er fra 1970 og det yngste fra 2010.

– Det skjedde nemlig et vannskille i den samiske kunsten på 70-tallet da Alta-motstanden raste som verst. Det skapte på mange måter et nytt kunstnerisk uttrykk, og mange samiske kunstnere valgte å flytte tilbake til Finnmark. Tidligere var det få som var opptatt av malerkunsten. Og ytterst få fikk sjansen til å gå på kunstskoler eller oppnå stipend.

Det er Kristoffer Dolmen som sier dette. Han er direktør ved Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Han er også kurator for Gallerias samiske utstilling i Mosjøen. Men han advarer samtidig publikum:

Abstrakte maleri

– Den som går til utstillinga med forestillinga om å se «tradisjonelle» samiske motiver, blir nok skuffet,

– Hva møter da publikum?

– Utvalget vårt i denne utstillinga består rett og slett av en rekke abstrakte bilder, fylt av sterke farger. Kort sagt kan man si at maleriet var, for kunstneren, en flate som skulle fylles. Tittelen på utstillingen er da også «Illuminasjon» som jo har flere betydninger. Det ene er å lyse opp. Samtidig kan det peke på kunstnerens ønske om å opplyse og å få publikum til å tenke nytt, antyder Dolmen.

Pionerer i sin tid

To av de ni utstillerne på Jacobsenbrygga, Synnøve Persen og Josef Halse, var i sin tid blant de sju kunstnere som i 1978 flyttet nordover og var med på å starte opp det progressive og politisk radikale Masi-kollektivet eller Mázejoavku, som det heter på samisk. Det skulle bli forløperen til det som i dag er Samisk senter for samtidskunst som ble stiftet i 1986. Det blir i dag betraktet som den viktigste arenaen for samisk bildekunst i Norge.

Dramatisk barndom

Den eldste av utstillerne på Jacobsenbrygga, er Ellí Mathilde Novvale fra Grovfjord i Finnmark. Hun ble født i 1930 og fikk en dramatisk barndom. Bare fem år gammel mistet hun foreldrene og to brødre i tuberkulosen, og de fire gjenlevende søsknene ble satt bort. Selv havnet hun hos stedets jordmor, og hun utdannet seg med tiden til sykepleier. Men kunsten"tok henne» og hun ble den første samiske kvinnen som fikk en kunstutdanning. I 1979 fikk hun statens kunstnerlønn. Hun døde i 2011.

Det er imidlertid Stein Erik Wouthi som står bak det yngste maleriet fra 2010 i denne vandreutstillinga. Han er opprinnelig fra Kåfjord i Finnmark og ble født i 1962.

Samisk protestkunst

– Hva preger dagens samiske kunst?

– Den samiske protestkunsten er kommet mer tilbake. Uttrykkene er mer mangfoldig, og de yngre kunstnerne er mer politisk i uttrykket. De er mer opptatt av dagsaktuelle spørsmål som naturvern, gruvedrift og identitet. De har også fått større oppmerksomhet og gjennomslag i media – som for eksempel den svenske samiske kunstneren, Anders Sunna, sier Kristoffer Dolmen.

Artikkeltags