Toppenkurset omfavner hele Helgeland

FORVENTNINGER: Trond Wika gleder seg til salen er fylt av unge musikere som skal lære, øve og spille for publiku. I løpet av uka blir det også konserter i Sømna, Vega, Alstahaug og Hemnes, i tillegg til alle konsertene i Vefsn.Foto: Trond Odin Johansen

FORVENTNINGER: Trond Wika gleder seg til salen er fylt av unge musikere som skal lære, øve og spille for publiku. I løpet av uka blir det også konserter i Sømna, Vega, Alstahaug og Hemnes, i tillegg til alle konsertene i Vefsn.Foto: Trond Odin Johansen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Trond Wika har sammen med en rekke andre arrangert Toppenkurset i snart 20 år. I år vil vi få se et arrangement som omfavner hele Helgeland.

DEL

– Vi ønsker at Festspillene Helgeland, i likhet med Toppenkurset, skal være et arrangement for hele Helgeland. Tidligere har vi hatt konserter i nesten alle kommunene på Helgeland. I år har vi satt konsertene til Sømna, Vega, Alstahaug og Hemnes, i tillegg til alle konsertene i Vefsn, sier Wika.

Målgruppen til Toppenkurset er i all hovedsak ungdom, men aldersspennet på Toppenkurset er alt mellom fire til 27 år.

– Deltakere på kurset arbeider i forskjellige vanskelighetsgrader. Vi har alt fra de første spe forsøkene, til de som står på terskelen til en profesjonell karriere.

Søkere fra hele verden

– Vi har hatt enormt mange søkere i år, men vi har dessverre bare kapasitet til 100 personer på Toppen. Vi har fått søkere fra hele Norden, USA, Russland, Serbia, Hviterussland, Kasakhstan, til og med fra Nepal.

– Hva tror du gjør at søkere fra andre siden av kloden vil komme til Mosjøen?

– Toppenkurset har eksistert i mange år og for mange er det kanskje ikke så mange muligheter til å kunne stå på en scene sammen med et fullt symfoniorkester. Jeg tror at den lange levetiden, samt mulighetene er grunnen til at så mange ønsker seg til Mosjøen for å være med på kurset.

I kurset blir det satt opp flere orkester. Det er et juniororkester for de aller yngste, et ungdomsorkester og et fullt symfoniorkester. Her har de til og med fått låne to harper.

– Det finnes ikke harper mellom Trondheim og Bodø, derfor måtte jeg ta turen sørover for å få låne dette til kurset.

Mye aktivitet

Under Byfesten kommer Toppenkurset til å arrangere et gratis rusfritt arrangement som et alternativ til festen. Wika forteller at det kommer til å være en rekke solister som skal spille under Toppenkurset. De kommer til å ha fokus på de instrumentene det er svak rekruttering til, nemlig obo, kirkeorgel, fagott og harpe.

– Vi kommer til å få besøk av en rekke store navn innenfor den klassiske musikken. Vi har for eksempel Selini Quartet, som er basert i Wien. I denne kvartetten spiller tvillingene Ljuba og Nadia Kalmykova, som vokste opp på Dønna. Kvartetten er prisvinnende og reiser for tiden rundt i verden for å holde konsert. Det ble en spontan jubel da jeg kunne fortelle at de kom til kurset.

I tillegg til Selini Quartet, kommer Trio no Treble. Trio no Treble spiller musikk som ligger i grenseland mellom klassisk og popmusikk.

– De deltok faktisk på VG-lista i fjor sammen med Mads Hansen.

– Vi får også besøk av Frode Fjellheim, som er født i Mosjøen. Han er kjent for å ha komponert store deler av musikken til Disney-filmen «Frozen», og for gruppa si Jazz Joik Ensemble.

Håkon Skog Erlandsen kommer også til kurset. Han er kjent etter å ha spilt saksofon på toppen av Mount Everest.

– Han skal fra toppen til Toppen, humrer Wika.

– Vi gleder oss til kurset og starter allerede med et forkurs 27. juni.

Fakta

Toppenkurset favner både en internasjonal musikkfestival med 15-20 konsertarrangementer og en internasjonal sommermusikkskole mer enn 100 deltakere. Blant tilbudene til deltakerne er fullt symfoniorkester, juniororkester, ungdomsorkester, pianoklasse og orgelklasse. Toppenkurset er en av de sentrale sommerfestivalene for klassisk musikk i Nord-Norge. I 2019 fyller festivalen 19 år med et storslagent festivalprogram. Deltakerne og instruktørene fra inn- og utland framfører musikk i alle sjangre og tidsepoker, og gir publikum store musikalske opplevelser.

Artikkeltags