Øvelse: F.v. Frida Sæterstad, Regina Nilsskog, Samuel Duesund, Klara Cecilia Johansson Fiskum og Marte Larem Nordnes øver alle sammen i Vefsn unge strykere til vanlig. Nå er de straks klare for et nytt Toppenkurs.foto: Benedicte Wærstad

Snart nytt Toppenkurs: – Gleder oss til sprell

Mange gleder seg til årets toppenkurs, som blir et nytt samlingspunkt for unge musikere.
Publisert

Flere av musikerne i Vefsn unge strykere gleder seg til Toppenkurset starter 29. juni.

– Vi gleder oss til det som er artig, sier Frida Sæterstad. Hun har vært med på Toppenkurset i fjor, og har flere gode minner.

– Det er fint at det er så sosialt. Jeg har ikke sett programmet, men vet at det blir bra uansett, sier hun.

Nye påfunn

Noe av det sosiale utvikler seg til forskjellige sprell, som også blir noe av det artige med Toppenkurset.

– I fjor ble jeg hengt opp ned en gang og skremt veldig en annen gang. Vi har lagt litt planer for hevn og sånt. Noen har havna på «rødlista». Det er veldig artig med slike påfunn, så vi gleder oss til det, sier Sæterstad. Hun er langt fra den eneste av de lokale ungdommene som gleder seg til en hel uke med musikk og andre musikere.

– Det sosiale er viktig. Vi møter folk fra andre steder i landet og andre land. Det er ganske artig å møte dem, og se hvordan de gjør det med musikk. De er vant med en annen kultur og gjør noen ting annerledes enn oss, sier Marte Larem Nordnes.

Mange: I fjor deltok rundt 100 personer på Toppenkurset. Det samme antallet ventes i år. Wika forteller at det antallet er omtrent det Vefsn folkehøyskole Toppen har kapasitet til.

Mange: I fjor deltok rundt 100 personer på Toppenkurset. Det samme antallet ventes i år. Wika forteller at det antallet er omtrent det Vefsn folkehøyskole Toppen har kapasitet til.

Internasjonalt kurs

I år er det deltakere fra Russland, USA, Nepal, Finland, Sverige, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Hviterussland og Serbia i tillegg til mange steder i Norge.

Trond Wika er musikalsk leder på Toppenkurset i tillegg til at han er dirigent for Vefsn unge strykere, som arrangerer det hele.

– Toppenkurset har et veldig spennende miljø. Det er god spredning i alder fra Klara (Cecilia Johansson Fiskum) på 4 år til de er ferdig utdannet og på terskelen til å bli profesjonelle musikere eller musikklærere, sier Wika.

Han skal stå på for Toppenkurset i år også når det arrangeres for 19. gang.

– Jeg gleder meg. Det er fryktelig mye arbeid, men vi må legge inn mye arbeid for at det skal bli bra. Toppenkurset er årets beste uke, sier han.

For deltakerne blir det mange ulike tilbud, både innen solotrening, improvisasjon, komposisjon, kammermusikk og folkemusikk.

– Det blir også mye konserttrening, deltakerne får spille mye både på huskonserter for andre deltakere og i større konserter for større publikum, sier Wika. Toppenkurset står for over 20 konserter på ei uke. Samtidig er det noen den musikalske lederen vil trekke fram.

– Avslutningskonserten i Mosjøen kulturhus den 7. juli er helt spesiell. Det er sjeldent å få høre et ungdomssymfoniorkester på et slikt nivå med et sånt repertoar som de skal framføre. Den må folk få med seg, oppfordrer han. I tillegg forteller han om barnas festspill, som blir arrangert av elever på Toppenkurset. Det blir et tilbud til barn og unge i sentrum. Under Byfesten bidrar Toppenkurset med et eget rusfritt tilbud for ungdom.

– Det blir klassisk festspillkonsert med musikk og Håkon Skog Erlandsen som solist. Han skal både spille og fortelle om at han spilte på verdens høyeste fjell, sier Wika. Konserten holdes på Ungdomslokalet og går under navnet Prijatino.

Kammerkonsert: Det blir flere huskonserter og kammerkonserter. Her ser vi en konsert på Toppenkurset i 2017. foto: Jon Steinar Linga

Kammerkonsert: Det blir flere huskonserter og kammerkonserter. Her ser vi en konsert på Toppenkurset i 2017. foto: Jon Steinar Linga

Artikkeltags