Samtaler på godt og vondt

Performance: Fra venstre bak: Tea Kleivhaug Rynesli, Mathilde Helen Rørdal, Mette Almås, Lilly-Anne Forsmo-Holmen og Ingrid Emilie Myrnes. Foran: Julie Christensen Valla.Foto: Trond Odin Johansen

Performance: Fra venstre bak: Tea Kleivhaug Rynesli, Mathilde Helen Rørdal, Mette Almås, Lilly-Anne Forsmo-Holmen og Ingrid Emilie Myrnes. Foran: Julie Christensen Valla.Foto: Trond Odin Johansen

Av

Hvordan er det vi snakker til hverandre, både på nett og i virkeligheten? Det skal Teater Ung i Vefsn ta opp som tema i en performance på torget.

DEL

– Performance er et teaterstykke som bygges på improvisasjon. Vi har lagt noen rammer, men hva som skjer under stykket er egentlig helt opp til oss og publikum, forteller Julie Christensen Valla.

Valla er en nybakt dramalærer på kulturskolen i Vefsn og har med seg en master i drama, i tillegg til litt pedagogikk. Hun har gjennomført en rekke prosjekter på kulturskolen og på Toppen, men dette er første gang hun skal lage en performanceforestilling. Valla er veldig spent på resultatet, men tror dette kommer til å bli en fin forestilling.

Ada Einmo Jürgensen ble hyret inn for å hjelpe til med utviklingen av ideen til performancen. Hun forteller at performance handler om å iscenesette en situasjon som ikke har noe forløp og som ikke har noen roller, der publikum ofte er en del av det hele.

Kommunikasjon

Temaet for årets Galleria er kommunikasjon, og ut ifra denne informasjonen har teatergruppa spisset temaet. De skal fokusere på samtaler mellom mennesker, på godt og vondt.

– Annika Honggard, leder for Galleria, spurte meg om vi hadde lyst til å sette opp en performance. Vi har jobbet med og planlagt prosjektet i to måneder og hatt samtaler om temaet. Vi kom fram til ni forskjellige ideer, men ble til slutt enig om én.

Budskapet til performancen er at man må tenke over hva man sier til mennesker på nett, men i like stor grad hva de sier til hverandre ansikt til ansikt.

Publikum får være med

– Vi kjører performance 4. og 5. juli klokken 14.00 og 6. juli klokken 15:00. Vi trenger at publikum kommer inn til torget i 12-tiden for å bidra og være med på forberedelsene. Vefsningene er kanskje ikke de som er mest glad i å delta på ting de ikke helt vet hva er, men dette er ikke farlig, med mindre du ikke kan skrive. Vi kommer til å være godt synlige i bybildet denne uka, forteller Valla.

Hensikten med stykket er å kunne skape refleksjon rundt hva som skjer med oss når vi mottar både positive og negative tilbakemeldinger. Skuespillerne skal ikke spille karakterer, men de skal være seg selv.

Noen andre enn seg selv

Jentene i teatergruppa forteller at de har gått på teater store deler av livet, men at dette er noe helt annerledes enn det de vanligvis driver med. De synes selv det er kjempemoro å kunne jobbe med et tema som angår dem i stor grad, spesielt når det kommer til sosiale medier.

I en pressemelding som ble sendt ut av Galleria tidligere sa Elise Myrvoll (16) at performance er mer nakent enn teater.

– I teater kan en fake selvtillit, men etter hvert som man jobber med et stykke der man må være seg selv, får man mer selvtillit etter hvert.

Fakta

Performance er ifølge Store norske leksikon en form for scenisk forestilling hvor elementer fra bildekunst, teater, dans og musikk smelter sammen til et uttrykk som verken gjør krav på å være det ene eller det andre.

Artikkeltags