Vidar ble nervøs da han så hva som kjørte foran ham: – Det går ikke an

HOLDT GOD AVSTAND: Bilen er plassert på toppen av tre paller på tilhengeren. Vidar A. Hansen kom kjørende bak tilhengeren og forteller at han passet på å holde god avstand.

HOLDT GOD AVSTAND: Bilen er plassert på toppen av tre paller på tilhengeren. Vidar A. Hansen kom kjørende bak tilhengeren og forteller at han passet på å holde god avstand. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bilen sto på toppen av noen paller på tilhengeren. Statens vegvesen forteller at om de hadde kommet over bilen, hadde de tatt den inn til siden.

DEL

Litt før klokken to tirsdag ettermiddag kjørte Vidar A. Hansen fra Breivika og mot Harstad sentrum. Da han kom inn på hovedveien, ble han liggende bak en bil med en besynderlig last på tilhengeren.

Tre paller var satt opp på tilhengeren og på toppen av dem sto den en bil uten hjul. Så vidt Hansen kunne se var ikke bilen festet med mer enn noen stropper.

– Det var tynne stropper og de så veldig underdimensjonert ut i forhold til lasten, sier han til Nordlys.

– Ville gli ned

Selv ble han ganske forbløffet av det litt spesielle synet.

– Jeg tenkte; Det går ikke an. Dette er slikt du bare ser på filmer fra Russland.

Hansen forteller at han passet på å holde god avstand til tilhengeren.

– Jeg var litt nervøs. Jeg så for meg at hele bilen ville gli ned og bli liggende i veibanen.

Sjåføren skal imidlertid ha kjørt rolig og forsiktig, og på et tidspunkt svingt inn til siden og for å slippe bilene bak forbi.

– Etter det så jeg ikke noe til bilen. Men jeg har pratet med folk som forteller at de så bilen i sentrum senere den dagen.

– Ville stoppet den

Det er ikke mulig å lese registreringsnummeret på tilhengeren ut ifra Hansens bilde, og Nordlys kan derfor ikke kontakte eieren.

Roar Olsen, seksjonsleder i Statens vegvesen i Midt-Troms forteller at om de hadde sette bilen med tilhengeren, hadde de tatt en nærmere kikk på den.

– Ja, den vil nok bli stoppet og lastesikringen sjekket, opplyser han i en epost til Nordlys.

Han legger til at det er et uklart bilde, men at det kan se ut som lasten er stroppet fast i hengeren, selv om den ligger på paller.

– Det ser ut som det bare er en stropp bak, og det er nok i minste laget.

Olsen understreker at det er vanskelig å si noe konkret bare ved å se på bildet, ettersom han ikke vet hvordan lasten er festet bak på.

Han minner om paragraf § 3–3 i forskrift om bruk av kjøretøy, som går på sikring av gods, Den sier at:

«Under transport skal gods på kjøretøy være sikret slik at ingen del av godset kan forskyve seg eller falle av. Sikring skal minst kunne tåle følgende krefter:
a) Framover langs kjøretøyet: Kraft lik hele godsets vekt.

b) Bakover og på tvers av kjøretøyet: Kraft lik halve godsets vekt.

c) Framover langs tilhenger trukket av traktor eller motorredskap som er konstruert for fart ikke over 30 km/t: Kraft lik halve godsets vekt.

Gods skal være sikret ved låsing, stenging eller surring eller ved kombinasjon av disse metoder. Gods kan være sikret på annen måte hvis det ved beregninger eller praktiske prøver kan sannsynliggjøres at den anvendte metode oppfyller kravene i denne paragraf.

Hvis det er mulig på grunn av godsets beskaffenhet og dimensjoner, skal surring på kjøretøy med åpent godsrom anbringes innenfor sidelemmer eller liknende. Er dette ikke mulig, må alle deler av surringen være festet slik at løse ender ikke kan skade annen trafikant.»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken