Beskytt hellige fjell

Aahkansnjurhtjie - Kjerringtinden er et symbolfjell for indre Helgeland. Det er hellig.

Aahkansnjurhtjie - Kjerringtinden er et symbolfjell for indre Helgeland. Det er hellig. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hellige fjell Det har vært lite oppmerksomhet rund hellige fjell på Helgeland. Kunnskapen om hellige fjell har vært taus og usynlig. Når det sakrale, hellige landskapsområdene Aahkansnjurhtjie i Hattfjelldal trues med å bli industrialisert, finnes det ikke lenger noen unnskyldninger.

Samisk naturforståelse er lite kjent, både hos grunneiere, kommuner, utbyggere og befolkningen forøvrig. Men den er svært interessant når vi planlegger framtida for våre barn, barnebarn og barnebarns barn.

Kjerringtinden har et spesielt utseende, er et symbolfjell for hele Røssvatn-regionen. Fra fjellet ser man både Okstindan, Atoklimpen, Hatten og de 7 søstre. Kjerringtinden er vår identitet og vår beskyttelse. 

Ahkansnjurhtjie er et arvefjell, der utallige generasjoners tilstedeværelse fremdeles er nærværende. Det er viktig at dette landskapsområdet rundt bevares slik det er for at samene skal få beholde sin kultur med kunnskapen og erfaringer som bare finnes i naturen.


PLANENE OM VANNKRAFTUTBYGGING

Det er gitt konsesjon til utbygging av Stikkelvika Kraftverk i Hattfjelldal. Dette berører- Aahkansnjurte, Kjerringtinden, som er et hellig landskapsområde. Aahka i stedsnavn henviser ofte til at plassen er hellig. Derfor er det satt i gang en bred mobilisering over hele landet for å stoppe planene.

Konsekvensutredningen fra MIP Miljøkraft AS er godkjent av NVE, men det ble ikke åpnet for klagerett. Olje og energidepartementet har valgt å godkjenne konsesjonen direkte, også uten klagerett.

Den 22.11.2018 på Sijti Jarnge ble det arrangert et åpent møte mellom kommune og samiske interessenter for å synliggjøre og dokumentere samenes forhold til de hellige fjellene.

I tillegg har flere fra reindrifta, religionshistorikere, jurister, politikere, Naturvernforbundet, Arktisk Sjamansirkel og enkeltpersoner har tatt fram aktuell kunnskap til en klage for å gi konsekvensutredningen bedre kvalitet.

Med all respekt for offentlig forvaltning og riktig, korrekt saksgangs: Aahkansnjurte, Kjerringtiden er hellig. La samenes forhold til de hellige fjellene forbli levende.

Jeg vil sende inn leserbrev der flere samiske stemmer forteller om sitt forhold til naturen, med utgangspunkt i møtet på Sijti Jarnge.

Hege Dalen

Arrangør og kjerring fra Hattfjelldal

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken