Gå til sidens hovedinnhold

Ber jegere og bærplukkere om å samle bjørnebæsj

Artikkelen er over 1 år gammel

Rovdata ber nå turfolk om å ta med en plastpose og plukke opp litt bjørnebæsj på turen. Prøvene skal leveres til Statens naturoppsyn (SNO) lokalt.

Rovdata analyserer årlig DNA-et i innsamlete skittprøver fra brunbjørn. Resultatene brukes i forbindelse med overvåkingen av bjørnebestanden. En stor fordel med denne metoden er at man kan overvåke bjørnebestanden uten å være i direkte kontakt med bjørnene, heter det i en pressemelding fra Rovdata.

Turfolk som kommer over bjørnebæsj trenger ikke ta med seg hele ruka . Bæsj tilsvarende en tommelfinger og vel så det i en ren plastpose er tilstrekkelig.

Det understrekes at posen må være ren for at prøven ikke skal bli forurenset av annet DNA. Pass på at du ikke forurenser prøven med ditt eget DNA, lyder oppfordringa fra Rovdata.

Bare en liten del fra skitten kan avsløre mye om brunbjørnen - deriblant kjønn, historikk og leveområde. Årlig innsamling av bjørneskitt

har pågått i Norge siden 2009, og det har ført til at det etter hvert foreligger en god oversikt over bjørnebestanden i landet. Bæsjeprøven skal merkes med navn og adresse (på finneren) samt funndato, funnsted og gjerne også en kartreferanse. Bæsjen bør helst oppbevares i fryseboksen fram til den skal leveres til SNO, opplyser Rovdata.

Kommentarer til denne saken