Gå til sidens hovedinnhold

Bengt-Are lever godt i fjellet: – Har gjort unna 344 av 1000 dager

Det er litt av et prosjekt Bengt-Are Barstad har lagt ut på. Han skal leve ute i 1000 dager sammen med sine fire hunder i et tremannstelt. Nå er han i området rundt Svartvatn i Grane.

– Det er ikke så enkelt å forklare hvorfor jeg gjør dette, men det er helt klart kjærligheten til naturen som er den største drivkraften, sier trønderen Bengt-Are Barstad (49).

Helt siden 6. februar i fjor har han vært på tur med huskyene Tapper (6), Kaos (4), Kvass (2 og et halvt) og Kvikk (1 og et halvt år).

– Det er familien min nå, og jeg begynner å lure på om jeg er kvart husky selv, flirer han.

– Jeg lukter husky, og snart tenker jeg vel som en husky også.

Elsker Helgeland

I fjor høst lå Bengt-Are tre måneder i Børgefjell, og før jul kom han til området ved Svartvatn i Grane. Området Tvildalen, Svartvatn og Gryteselv/Storvassli er en perle påstår han.

– Ikke si noe om dette til noen, spøker han.

– Det er helt fantastisk her, og det samme kan jeg si om Børgefjell og Helgeland. Jeg startet turen i Levanger og havnet etter hvert i Lierne og gikk derfra til Børgefjell. Etter mange år på tur kjenner jeg de fleste fjellområdene i Trøndelag og sør i Nordland. Jeg hadde også tenkt å ta med meg Lomsdal-Visten nasjonalpark, men det ble ikke denne gangen, sier han som sakte skal bevege seg nordover på Helgeland.

– Jeg blir nok ikke ferdig med Helgeland før i april. fastslår han.

Se intervju med friluftsmannen her

Prosjektet startet 6. februar 2020 i Levanger, og nå har Bengt-Are Barstad (49) passert 344 dager. Han har tilbragt mye tid i Børgefjell og nå er han i området rundt Svartvatn i Grane. Han og de fire hundene skal leve ute i 1000 dager, og han skal trekke nordover. Kanskje ender han opp i Enare i Finland på siste dag. Videointervju: Per Vikan

Tenkte på det over 10 år

Det å leve ute i naturen har vært en drøm lenge.

– For over 12 år siden satte jeg en dato i 2019 da jeg skulle si opp jobben for å komme meg ut på tur. Det gjorde jeg også, og startet i Femundsmarka i Gutulia den minste nasjonalparken i landet og gikk hjem til Levanger. Etter den turen bestemte jeg meg for 1000 dager på tur og startet fra Tomtvatnet 6. februar i fjor, forteller han.

– Jeg skriver turdagbok, og nå har jeg kommet til 344 dager så vidt jeg vet. Planen er å bruke 1000 dager på å oppleve så mye som mulig av den norske naturen i alle årstider. Ett av målene mine med turen er å formidle de naturopplevelsene jeg har underveis. På den måten håper jeg at så mange som mulig blir inspirert til å bruke mer tid ute. Gjennom korte filmsnutter har jeg hittil delt små glimt av mine opplevelser.

Får proviant av faren

Bengt-Are og hundene trenger selvsagt forsyninger på sin tur.

– Det er helt nødvendig, og faren min kjører oppover fra Trøndelag en gang i måneden. Han kommer forresten snart hit til Svartvatn, forteller Bengt-Are som får tørrfor til seg selv og hundene, og litt ekstra hver gang faren kommer med forsyninger.

– Jeg får blant annet strøm til kamera og telefon med fire powerbanker. Akkurat nå er jeg fri for strøm en liten uke før de kommer, men det overlever vi. Det blir litt ekstra spising hver gang vi har proviantert, men jeg får også mat gjennom fiske og jakt, sier han.

Veien videre

Planen videre er slik den har vært hittil – bevege seg sakte nordover.

– Fram til april vil jeg være på Helgeland og videre på Saltfjellet. Etter det er planen å komme til Gildeskål og få tak i en båt som jeg kan ro videre med. Jeg har veldig lyst til å prøve den delen av friluftslivet også, med et helt annet matfat enn på fjellet, sier han og røper at han skal mye lenger nord etter hvert.

– Detaljplaner er det ingen vits i å ha, jeg må planlegge mens jeg beveger meg nordover. Det som er drømmen er å ro til Troms, og komme meg videre til Finnmark og Finland. Jeg bodde mange år i Tromsø, og kjenner naturen der omkring. Kanskje vi ender opp i Enare i Finland – i hvert fall var det langtidsplanen før jeg startet. Men hvem vet, sier han og smiler.

– Mer enn noe annet er dette prosjektet slik at veien er målet.

PS! Bengt-Are har et nettsted som heter barefriluftsliv, com og han er også på Facebook. Han inviterer blant annet folk til å følge han, og til å sponse han underveis.

Kommentarer til denne saken