Bli med om bord i Floris' 110 år gamle seilskute på vei til Svalbard

KOMPISER: Kaptein og eier Floris de Waard fra Nederland står ved roret sammen med tyske Nicole During, som er med som frivillig etter at hun falt pladask for båten da hun selv var passasjer.

KOMPISER: Kaptein og eier Floris de Waard fra Nederland står ved roret sammen med tyske Nicole During, som er med som frivillig etter at hun falt pladask for båten da hun selv var passasjer. Foto:

På grunn av uværet tok den nederlanske seilskuta S/V Noorderlicht en hviledag i Sandnessjøen på sin ferd nordover. iSandnessjøen fikk både hilse på mannskapet og en guidet tur på det over hundre år gamle seilskipet, lastet med historie.

DEL

(iSandnessjøen) – Vil du komme om bord? spør en rødhåret, rødskjegget og rødluet herremann på engelsk i det undertegnede tar noen bilder av båten som hadde fortøyd på utsiden av Gamle Helgeland ved kai i havnebassenget.

– Bare hopp over rekken og gå inn i kabinen, så kommer jeg snart.

Mannen med den røde luen er Floris de Waard fra Nederland, eier og kaptein på skipet S/V Noorderlicht.

Sammen med familie og venner har de seilt fra Nederland, langs norskekysten med destinasjon Tromsø. Der skal de i vinter seile med turister på ukeslange turer med ett mål for øyet: å få øye på hval.

– Vi er veldig opptatt av å ikke forstyrre dyrene. Vi vil gjerne se hval, men ikke for enhver pris, sier kapteinen.

Men på grunn av det polare lavtrykket som var ventet å treffe Helgeland tirsdag ettermiddag, tok de ingen sjanser og bestemte seg for å ta ei natt ved kai i Sandnessjøen.

SVALBARD: I år blir den 28. gangen at Noorderlicht seiler til Svalbard med turister fra hele verden. Her viser kaptein Floris de Waard ei lita bukt som er oppkalt etter skipet.

SVALBARD: I år blir den 28. gangen at Noorderlicht seiler til Svalbard med turister fra hele verden. Her viser kaptein Floris de Waard ei lita bukt som er oppkalt etter skipet. Foto:

110 år med historie

Båten ble bygd i den tyske havnebyen Flensburg tilbake i 1910. Skuta ble de første årene brukt som fyrskip, en slags flytende fyrlykt, under navnet FS Kalkgrund II.

Under andre verdenskrig ble båten døpt om til Flensburg av nazi-tysklands marine og det ble montert antiluftskyts. I 1991 fikk båten nederlandske eiere som rustet opp båten, omgjorde skuta til ekspedisjonsskip og døpte den til Noorderlicht (nederlandsk for nordlys).

I dag tar båten jevnlig om bord turister fra hele verden i skutens ti lugarer, og seiler til Svalbard i sommersesongen (april-oktober). I år blir det 28. året på rad at Noorderlicht seiler til Svalbard.

BYSSA: Ifølge Nicole er maten fantastisk om bord. Her tilbereder kokken baconsurret torsk som dagens middag.

BYSSA: Ifølge Nicole er maten fantastisk om bord. Her tilbereder kokken baconsurret torsk som dagens middag. Foto:


Tidligere lot de båten fryse fast inne i Tempelfjorden på Svalbard, slik at den kunne besøkes av turister fra Longyerbyen i vintermånedene.

Men på grunn av tynnere is de seneste årene, har de nøyd seg med å seile til Tromsø, Harstad og Lødningen for å drive med hvalsafari.

– Spitsbergen har en fantastisk vakker natur, men den er totalt forskjellig fra nord til sør, forteller de Waard entusiastisk.

VED RORET: de Waard sier at han alltid står ute ved roret i all slags vær og vind når han styrer skuta. – Jeg har brysthår på en meter, spøker han.

VED RORET: de Waard sier at han alltid står ute ved roret i all slags vær og vind når han styrer skuta. – Jeg har brysthår på en meter, spøker han. Foto:

TIL TØRK: En i mannskapet om bord forsøkte å tørke ei våt bukse utendørs ved kai i Sandnessjøen. Det gikk sånn passe, for buksa ble helt stiv av frost.

TIL TØRK: En i mannskapet om bord forsøkte å tørke ei våt bukse utendørs ved kai i Sandnessjøen. Det gikk sånn passe, for buksa ble helt stiv av frost.

Forelsket seg i livet på sjøen

Nicole During fra Tyskland var selv gjest om bord på båten for et par år siden, og falt pladask for livet på sjøen. Nå er hun med på seilasene som frivillig.

– Hvor interessen startet? Det er et godt spørsmål. Jeg ble interessert i livet i havet som barn, og etter å ha seilt med noen venner ble jeg hektet. Nå er jeg helt forelsket i båten, sier hun og legger til:

– Og maten er fantastisk! Man kan legge på seg mellom 2-3 kilo i uka.

– 2-3 kilo ...Virkelig?

– Ha ha, det har skjedd før, sier hun og smiler fra øre til øre.

Vi ønsker hverandre god tur videre, før undertegnede mønstrer av for denne gang.

BIBLIOTEK: I messa er det en hel bokhylle med bøker som kan leses. De fleste er på tysk og nederlandsk, men Nicole forteller at det finnes et par bøker på norsk. Til venstre er kokkens krydderhylle, og til høyre er inngangen til byssa.

BIBLIOTEK: I messa er det en hel bokhylle med bøker som kan leses. De fleste er på tysk og nederlandsk, men Nicole forteller at det finnes et par bøker på norsk. Til venstre er kokkens krydderhylle, og til høyre er inngangen til byssa. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken