Gå til sidens hovedinnhold

Skal forebygge vold

Støtte til Kvinneuniversitetet Norden

Artikkelen er over 4 år gammel

Kvinneuniversitetet Norden har fått klapp på skuldra og 150.000 kroner i støtte etter først å ha fått avslag fra Justisdepartementet.

Mange års innsats for å etablere studiet «Vold mot kvinner- Retten til et liv uten vold» fikk et tilbakeslag i juni da Justisdepartementet sa nei til å støtte fordypningsstudiet. Det viste seg at avslaget var begrunnet i at prosjektperioden var over.

Etter at Kvinneuniversitetet sendte inn en omfattende anke har Justisdepartementet bevilget 150.00 kroner.

Konferanse

– Pengene finansierer en konferanse i samarbeid med Jordmorforeningen på litteraturhuset i Oslo 3. november. Der skal vi samle fagfolk til erfarings- og meningsutveksling. Konferansen vil være et bidrag i arbeidet med å utvikle de øvrige modulene studiet, sier Arna Meisfjord.i

Selve studiet ligger i dvale foreløpig. Partnerskapsavtalen med Høgskolen i Nesna gikk fløyten da skolen ble underlagt Nord Universitet.

– Vi kunne fått en avtale dersom vi hadde hatt 500.000 – 60.000 kroner. Da kunne vi tatt opp et nytt kull på studiet «Vold mot kvinner- Retten til et liv uten vold» som er 15 studiepoeng. i Et helt årsstudie vil koste om lag to millioner kroner, sier Kjersti Kvalvik.

Aktualitet

For ildsjelene i kvinneuniversitetet er det frustrerende å ikke få gehør for et studie som i høyeste grad har vist sin aktualitet de siste månedene.

– Overgrepssakene i Tysfjord, voldtekten i Hemsedal og drapet i Kirkenes viser hvor viktig det er med kunnskap på alle nivå. Norge har for eksempel ingen handlingsplan mot voldtekt. Den siste gikk ut i 2012 og regjeringen har ikke laget noen ny, sier Meisfjord.

– Tror dere det vil la seg gjøre å få tatt opp nye studenter?

– Vi vil jobbe videre med å utvikle modulene til et årsstudie. Det kan gjøre det lettere å få et universitetet til å ta ansvar. På konferansen i november vil vi utfordre ulike faggrupper; jordmødre, sosionomer, barnehageledere, barnevern, politi. Fagfolkene må komme ut av bobla si. Vi må ha en dialog som munner ut i forebyggende tiltak, sier Kjersti Kvalvik.

Fakta

Stiftelsen Kvinneuniversitetet i Norden ble grunnlagt av Berit Ås, Henning Jakhelln, Arna Meisfjord og flere for å drive forskning og formidling i en feministisk tradisjon.

Kommentarer til denne saken