En barnelege ber om at de minste blir skjermet fra forkjølte søsken for å hindre RS-virus. Den siste halvannen uka er 46 innlagt med viruset på Drammen sykehus.

Onsdag hadde sykehuset 13 inneliggende barn.

– Men så kommer det hele tiden nye inn. De minste pasientene våre er to uker gamle, sier overlege Per Helge Måseide ved barne- og ungdomsavdelingen på sykehuset til VG.

Ifølge leger avisa har snakket med, er det ofte storesøsken som smitter de aller minste. Måseide oppfordrer foreldre til å skjerme nyfødte og de yngste spedbarna fra familiemedlemmer og søsken som er småsyke.

Onsdag var det 18 barn med RS i Helse Bergen, fem ved St. Olavs hospital i Trondheim, mens det tirsdag var 20 små RS-pasienter ved Oslo universitetssykehus, ifølge avisa. Også i Trondheim er det innlagt barn med RS.

Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus) er et virus som fører til luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Ifølge FHI arter en RS-virusinfeksjon seg som en forkjølelse hos de fleste barn og voksne. Noen kan få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene, og hos de minste barna, særlig de under ett år, kan viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i de nedre luftveiene som kan føre til pustevansker og behov for innleggelse på sykehus.

(©NTB)