Gå til sidens hovedinnhold

Barnas største forbilder

Artikkelen er over 5 år gammel

Foreldrenes rolle har aldri vært viktigere enn nå, mener forbrukerøkonom.

De unge blir stadig mer like foreldrene sine, og andelen unge som drikker alkohol, røyker og driver med kriminalitet, har aldri vært lavere, viser en fersk Nova-rapport.

– Barna er speilbilder av oss selv, og våre vaner flyter over i deres hverdag. De fleste foreldre bruker mye tid på å lære barna hva som må til for å lykkes i idrett, arbeidslivet og med studier. Dessverre bruker vi for liten tid på å lære barna om privatøkonomi, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tettere bånd

Rapporten Fra Nova (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) viser at båndene mellom ungdom og foreldre er blitt ytterligere forsterket de senere årene. Den skikkeligheten som har preget ungdomsgenerasjonene siden årtusenskiftet, fortsetter å øke.

– Jeg er glad for at dagens tenåringer framstår som en veltilpasset, aktiv og hjemmekjær ungdomsgenerasjon, men nye tider byr også på nye utfordringer, sier forbrukerøkonomen.

Gjeldsslaver

Stadig flere unge klarer ikke å betale regningene sine, og daglig blir Sandmæl kontaktet av unge som må starte sitt voksne liv som gjeldsslaver.

– Foreldrenes rolle som forbilder har aldri vært viktigere enn nå, påpeker hun.

Sandmæl mener det er foreldrenes oppgave å gi barna de rette verktøyene som trengs for å få et best mulig voksenliv.

– Derfor mener jeg at personlig økonomi må inn i skolepensum. Når nær én av tre barn i alderen 8-19 år sier at de gir etter for fristelser, og 25 prosent bruker opp alt eller mesteparten så fort de får penger, er dette grunn til bekymring, sier hun.

Sjelden eller aldri

Forsker Ellen Katrine Nyhus ved Universitetet i Agder sier foreldre må bruke mer tid på å lære barna om privatøkonomi. I en undersøkelse hun gjorde blant foreldre til 9-klassinger i Kristiansand, var det stor variasjon i økonomisk oppdragelse.

– Mens noen foreldre ofte diskuterer forbruk og sparing med sine barn, er det andre som gjør dette sjelden eller aldri. Det er viktig med forberedelser hvis de unge skal ta informerte valg når de begynner voksenlivet, sier Nyhus til ANB.

Hun vil at personlig økonomi skal bli et skolefag fordi det er stor variasjon i hvor god opplæring barn og unge får hjemme.

– Alle må ta mer ansvar for egen økonomi, sier Nyhus. (ANB)

Kommentarer til denne saken