Gå til sidens hovedinnhold

Bandet spilte i Mosjøen onsdag - nå slipper de ny musikk

Forrige onsdag varmet de opp for selveste Isák under Festspillene Helgeland i Mosjøen. Nå slippes debutalbumet med releasekonsert på Riddu Riđđu.

Generalprøven til lanseringa fikk trioen i Mosjøen i forrige uke, da de varmet opp for selveste Isák.

– Det var utrolig gøy, og responsen var veldig god! Vi håper at dette er et album mange vil like. Det er ulikt noe som har blitt laga før, sier de i en pressemelding fra trioen.

Prosjektet som ble dratt i gang av platesnurrer «DJ iDJa» (Markus Thonhaugen) for mer enn to år siden, har resultert i hele 11 spor. På sangene synger og joiker ÅVLA (Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell) fra Hemnes, og Ramona Linnea (Ramona Kappfjell Sørfjell) fra Sømna.

– Det er ei plate med variert musikalsk uttrykk. Fra house, synthwave og disco til LoFi og mer eksperimentelt, forteller «DJ iDJa» i pressemeldinga.

Budskap bak musikken

Målet er å vise fram joik og sørsamisk til enda flere, ved å sette det inn i en samtidskontekst.

Det å kombinere musikalske ytterpunkter, har da etter hvert også blitt et varemerke for den selvlærte DJen og produsenten fra Hemnes, heter det i pressemeldingen.

– Inspirasjonen kommer fra Chicago-house, techno og disco på den ene siden - og tradisjonell samisk musikk på den andre, beskriver han.

Noen av låtene har et sterkt budskap. Sangen «Im veasoeh» (på norsk: «jeg eksisterer ikke») tar for seg noen av utfordringene som reindrifta står overfor i dag.

Låta tar for seg reinkalvens kamp mot en verden i stadig endring og hvordan den klarer seg i farlige omgivelser. Samtidig som den også uttrykker håp.

– Med hjelp fra aaltoe, moren, klarer den til slutt å reise seg, forteller Ramona, som har vokalen på sangen.

Låta «Mother Earth» tar på sin side for seg de alvorlige naturinngrepene som skjer rundt oss, og joiken i denne låta er på mange måter et rop om hjelp til forfedrene.

– Skal vi ha en jordklode å leve på i framtiden, kan vi ikke fortsette slik, sier Ole-Henrik.

Albumet er også et «statement» med historiske referanser. Med musikken vil de nemlig vise tilstedeværelse.

– Kort og godt: Vi har rett til å være her!, samstemmer de tre.

Lanseringskonsert i Manndalen

Navnet på plata er «Gieriesvoete» og betyr kjærlighet.

– De ulike sangene har ulikt budskap, men én rød tråd er akkurat kjærlighet. Kjærlighet til naturen, til hverandre, til joiken og vårt felles samiske!

Korona har gitt mange utfordringer med å komme i havn, medgir «DJ iDJa».

– Mye av samarbeidet har skjedd via Zoom, og så har vi brukt de små åpningene som har vært underveis til å møtes i studio. Det er nesten litt uvirkelig at vi klarte det, at vi kom i mål.

Den offisielle lanseringskonserten skjer på Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen i Nord-Troms førstkommende lørdag, en av de største kulturelle tilstelningene i Sápmi.

FAKTA:

· Albumet «Gieriesvoete» utgis på plateselskapet DAT onsdag 14. juli.

· Prosjektet er støttet av Sametinget, Nordland fylke og Hemnes kommune.

· Det er 11 spor på skiva. Total spillelengde er 43 min. og 54 sekunder.

· Coveret er designet av den samiske kunstneren Kamilla Triumf.

Kommentarer til denne saken