Kennelhoste er en hundesykdom i de øvrige luftveiene, hvor intens hoste er det mest framtredende symptomet.

Thomas Solbakken er administrator for Vefsn Hundeklubb og forteller at én av hundene i klubben har fått påvist kennelhoste. Dette har han opplyst på Facebook-gruppen til klubben og bedt hundeeierne ta visse forholdsregler.

– I forrige uke avlyste vi hundetreningen, men denne uken holder vi åpent med enkelte restriksjoner, som å holde avstand mellom hundene under trening. Vi har også fjernet de felles vannskålene på lokalet, så eierne må ta med egne.

Solbakken forteller videre at de kommer til å ha restriksjoner på trening ut denne uka for å se om flere hunder har blitt smittet. Om det ikke er flere smittetilfeller forventer han at de fjerner restriksjonene på treningen i neste uke.

– Jeg tror dette går fort over. Vi har tidligere hatt tilfeller av kennelhoste i klubben, men det varte bare en kort stund. En av hundene mine fikk også kennelhoste for flere år siden, selv om hun var vaksinert, og det gikk bra.

I de fleste tilfeller er ikke kennelhoste farlig for hunder, men det er imidlertid veldig smittsomt og smitter gjennom direkte kontakt eller såkalt dråpesmitte via spytt. Også hunder som er vaksinerte mot sykdommen kan få den.

Ved Mosjøen Dyreklinikk forteller ansatte Catrine Andersen og Astrid Vaag Vikaune at de også har snakket med hundeeiere angående kennelhoste den siste tiden.

– Vi har pratet med noen hundeeiere med symptomer, men har ikke sett noe eksplosivt, selv om vi får enkelte telefoner fra bekymrede hundeeiere. Som regel går sykdommen over etter noen dager, sier Andersen.

– De fleste hundeeiere er flinke til å vaksinere dyra. Man gjør andre en tjeneste ved å vaksinere, for da blir ikke hunden like syk om den får kennelhoste, og det hjelper i tur andre hunder som ikke er vaksinerte, sier Vikaune.

– Har dere noen anbefalinger for hundeeiere angående kennelhoste?

– Eiere med hunder som har symptomer anbefales å holde dyra hjemme og å ta forholdsregler. Og så oppfordrer vi hundeeiere til å fortsette å vaksinere hundene for ulike sykdommer årlig, sier Vikaune.

Fakta om kennelhoste

Kennelhoste er en hundesykdom i de øvre luftveiene. Navnet kennelhoste kommer av at sykdommen ofte forekommer på steder hvor flere fremmede hunder har kontakt med hverandre.

  • Kennelhoste er svært smittsomt og spres vanligvis gjennom direkte kontakt, samt via dråpesmitte over noen meter når hunden hoster eller nyser.

  • Vanlige symptomer er akutt innsettende, bjeffende hoste og besvær fra halsen.
  • Hosten kan være fuktig eller tørr og kan forverres av mye fysisk aktivitet. Feber kan forekomme, men de fleste hunder er ellers i form.
  • Symptomene er i de fleste tilfeller milde og det er derfor sjeldent behov for medisinsk behandling. Sykdommen kan imidlertid være farlig for valper.
  • Hunder med kennelhoste bør holdes vekk fra treningsplasser, hundeparker og lignende, slik at smittepresset på andre hunder minskes.
  • Generelt regnes hunden som smittefarlig i 2 uker fra den dagen den begynner å hoste, men det kan ta flere uker før sykdommen er helt borte. En grunnregel man bør følge er at hunden kan kun hilse på andre hunder 2 uker etter hosten startet dersom hunden er allment frisk og hosten har avtatt.
  • Man kan vaksinere mot kennelhoste, men hunder kan fortsatt få sykdommen. Vaksinering kan imidlertid gjøre sykdomsperioden kortere og symptomene mildere.