Etter ni måneders tjeneste ble Hattfjelldal HV-område avløst ved riksgrensen mandag. Da overtok Helgeland utrykningstjeneste oppdraget som grensevakter.

– De har stått ut i et helt svangerskap, og min påstand er at de har reddet arbeidsplasser, verdier og liv i Nordland. Jeg er en utrolig stolt sjef, sier Bengt Henriksen som er distriktssjef i HV-14.

Bedre samhandling

De første grensevaktene kom på plass allerede i mars i fjor, og siden har grenseovergangene vært bevoktet. HV-14 er til støtte for politiet i dette arbeidet.

– Soldatene har stått i 20 kuldegrader og de har stått i høljregn. Jeg har vært ute og besøkt dem 13 ganger, og det har utelukkende vært god stemning. Soldatene har løst oppdraget på en profesjonell måte, sier Henriksen.

Selv om pandemien har skapt mange utfordringer, så har den også ført noe godt med seg for forsvaret.

– Det har vært masse positivt. Soldatene føler at de har en meningsfull tjeneste. I tillegg har samhandlingen regionalt og lokalt blitt bedre. Vi har også fått et meget godt samarbeid med kommunene og lokalt politi, så det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sier Bengt Henriksen.

Med på dugnaden

Oppdraget har ført til at de ulike aktørene nå jobber enda bedre.

– Nå er hele Nordland skrudd sammen og vi hjelper hverandre, sier Henriksen.

De nye soldatene som er ute ved grensen kommer i hovedsak fra Vefsn, og det har ikke vært noe problem å få tak i nok folk til oppdraget.

– Arbeidsgiverne er med på dugnaden. Det er jo de som har folkene som ansatte til vanlig, og ikke minst må familiene også være med på dette. Alle forstår hvorfor vi gjør dette, og det har fungert meget godt, sier Henriksen.

Hvor lenge HV-14 må ha soldater ved grensen er uvisst.

– Det er det pandemien som avgjør. Jeg har 3.000 soldater å ta av, så vi kan stå i noen år, sier oberstløytnant Bengt Henriksen.