Gå til sidens hovedinnhold

Tanja (46) fra Bodø opplevde marerittet: – En kamp for å bli trodd

Artikkelen er over 2 år gammel

Natt til 9. august 2015 ble Tanja Arntsen (46) voldtatt. VG har fulgt Tanja i to år og dokumentert hennes kamp for å gjenvinne egen styrke – og for å bli trodd.

Alenemoren fra Bodø lastet ned sjekkeappen «Happn» og dro på en date med en mann. Denne kvelden forandret livet hennes for alltid.

En stund inn i daten fikk Tanja en øl servert av mannen og kort tid etter begynte hun å føle seg rar. Tankene om at mannen hadde puttet noe i drikken dukket opp. Det neste Tanja husker er at hun lå inne på soverommet. Over henne står mannen naken og drar henne i klærne. Etter at Tanja gjør motstand, slutter han.

Pass opp for bøddelen fra Bodø 

Tryglet og gråt

Kort tid etter ringer hun venninnen som henter henne. Tanja setter seg inn i bilen med et passivt uttrykk, i setet bak henne setter mannen seg inn. Til venninnen sier hun «Smil og lat som at alt er normalt».

Senere samme kveld blir Tanja og mannen kjørt hjem til Tanja av venninnen. Etter en stund beordrer mannen henne inn på soverommet.

Det er her voldtekten skal ha skjedd, uansett hvor mye hun tryglet og gråt. Han skal ha kommandert, slått og spyttet.

I tiltalebeslutningen står det:

«Natt til søndag 9. august og tidlig samme morgen gjennomførte han vaginalt (…) samleie med Tanja Arntsen, alt mens hun etter evne motsatte seg handlingene og/eller forholdt seg passiv av frykt for ytterligere voldsanvendelse. Han slo og spyttet på henne, rev henne i håret, samt kom med verbale utbrudd, blant annet om at hun var en hore, at det var han som bestemte, og han kommanderte henne blant annet til å si at hun likte det hun ble utsatt for».

Påfølgende morgen våkner hun av at han fremdeles er i sengen. I flere timer er han i leiligheten.

Skulle starte bryggeri i Bodø. Så tapte de 52 millioner, og nå er selskapet konkurs 

Frykter for eget liv

Til politiet har Tanja forklart politiet at hun følte seg hjelpeløs i disse timene. Hun frykter for eget liv hvis hun ikke lystret han.

Kvelden den 10. august 2015 blir hun tipset om å dra til legen for å ta en blodprøve, for å bevise at hun ble dopet ned.

– Legen sier at jeg kommer for sent. Det er ikke noe poeng å ta blodprøver. Dopet har for lengst forsvunnet ut av blodet. Jeg viser legen blåmerkene, og han loggfører, sier Tanja til VG.

Saken til Tanja ble utsatt gang på gang. I løpet av de to årene saken tar står andre fram med lignende historier og anmelder den samme mannen. Også mannens ekskone anmelder han for to voldtekter. Årsaken til at hun sto fram var at hun hørte om Tanja sin historie.

Bildeserie

Sophie Elise på City Nord

 

Riksadvokaten

I november 2016 får hun vite at saken mot mannen er henlagt, da anker Tanja kjennelsen til Riksadvokaten.

Det som redder det hele er at hun begynner å etterforske sin egen sak for å finne mangler. I mars 2017 får hun en telefon fra bistandsadvokaten om at Riksadvokaten har beordret tiltalte.

Den tiltalte sier til sin forsvarer Smith at han er overbevist om at dersom hans tidligere ektefelle ikke hadde anmeldt, så ville det aldri ha blitt reist en straffesak mot ham.

For å lese hele saken gå inn på VG: Dette er Tanjas kamp for å bli trodd – og overleve

Bransjenettstedet Medier24 skriver om journalistene Camilla Fredstad Huuse og fotograf Jørgen Braastad som har fulgt Tanja Arntsen i 2,5 år. I artikkelen til Medier24 forteller de to at de aldri har lagt ned så mye arbeid i en reportasje før.

- Historien er viktig å fortelle for voldtekt er et stort samfunnsproblem i Norge, og det angår mange. De som ikke opplever det, kjenner noen som kjenner noen, og det treffer bredt, sier Camillia Fredstad Huuse.

- Jeg tror ikke vi noen gang har dokumentert noe over så lang tid hva det gjør med deg å møte systemet, sier hun til Medier24. (Pluss).

Kommentarer til denne saken