«At man kan kjøre skuter i dagevis i alle retninger betyr ikke noe lenger, nå må det utvides, bli lengre, koste hva det koste vil»

Kart over dalføret med scooterløypen midt i.

Kart over dalføret med scooterløypen midt i.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Leserbrev Grane Kommunestyre har gitt «ordre» til administrasjonen om å få utredet skuterløype langs Nedre Fiplingvatn – nok en gang.

Så skal vi altså være nødt til å bruke energi på å kjempe imot denne løypa igjen, og stadig ha hengende over oss at det kanskje blir enda mer snøscootertrafikk, og dette i det flotteste og aller beste nærområdet til hyttefeltene. Et tidligere nei eller to holder ikke mange månedene i Grane kommune denne gangen heller.

Det nytter ikke å nevne at det er 210 km med løyper i kommunen, eller at den planlagte løypa strider imot sentrale føringer i retningslinjene for skuterløyper, eller at det er et stort flertall imot denne løypa (ref tlf. til administrasjonen i Grane kommune i dag). At man kan kjøre skuter i dagevis i alle retninger betyr ikke noe lenger, nå må det utvides, bli lengre, koste hva det koste vil. Glemt er altså gleden over at de endelig fikk lov til å etablere løyper, det er ikke langt nok lenger. Retningslinjene fra sentralt hold betyr ikke noe. 

Dette er næring, og da legges alle andre hensyn til side. At man har hatt gode inntekter på tjenesteyting til hytteeierne gjennom mange år, og 12 måneder i året, det betyr mindre. Dette har vært en sikker inntekt, men man prioriterer mer kortsiktig sesongpreget inntekt. Som folk som vil kjøre snøscooter forbi huset, kanskje kjøpe en middag eller en kopp kaffe en søndag. Hvilken glede disse gjestene skulle ha av å sitte å kjøre langs dette lange smale vatnet med hytter på begge sidene er vanskelig å forstå. Var det dette som var målet med etablering av løypenettet. At man skulle kunne kjøre mellom Simskardet og Strandli? Den bidrar ikke til at folk kommer seg til fjells eller til fiskeplasser eller til hyttene sine og det var jo det som var intensjonen med løypetrase'ene.

Hva ser vi for oss om dette blir en realitet? Jo, det etableres en skuterløype langs vatnet. Deretter blir det tillatt å kjøre for å fiske og inn i løypa fra hyttene (slik de kjapt fikk gjort på Nordli nå). En skutercamp her eller der vil nok komme. Utvidelsene vil ikke komme om 10 år, det vil skje veldig fort.

Siden denne løypa rammer så mange mennesker helt unødvendig mener jeg det er viktig for alle som blir berørt å vite hvem som er pådrivere for å få til dette. Det er lokalpolitisk styrt og det er styrt av lokale næringsinteresser. Helst en samrøre mellom disse, og der habiliteten til aktørene kan virke veldig uklar. Inntektene dette skal kunne gi aktørene er veldig usikkert. Taperne er vi som er brukere av vatnet i vinterhalvåret, og som bruker isen på tradisjonelt vis.

Denne ufreden som Grane kommune stadig påfører oss hytteeiere er en påkjenning. Påstanden til Grane kommune slår om seg med er at vi som ikke ønsker skutertrafikk kan dra til Lomsdal Visten. Hva er vitsen med å ha hytte i «Vakkerdalen» da?

Kjell Iver Johansen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken