Gå til sidens hovedinnhold

Åse (94) overlevde korona: – Jeg vet ikke helt hva jeg er laga av, jeg

Da Næss omsorgsboliger i Inderøy ble rammet av korona i januar, var 94 år gamle Åse Fossum en av beboerne som testet positivt. – Det var uhyggelig og trasig å sitte i isolasjon, sier hun.

For abonnenter

(INDERØYNINGEN): Det nye året startet ikke på beste vis for beboere og ansatte ved Næss omsorgsboliger i Inderøy. Over natta var så godt som alle faste ansatte satt i karantene. Ni ansatte og seks beboere testet positivt for korona, blant dem var Åse.

– Jeg kjente ingenting, det var i grunnen veldig rart. Jeg testa positivt, men ble ikke noe dårlig. Jeg vet ikke helt hva jeg er laga av jeg, sier Fossum med en liten latter.

Naboer og ansatte på Næss ble dårlig i varierende grad, noen mistet smak og luktesans, noen ble sengeliggende i uker, andre endte på sykehus, men Åse sto han av.

– Ble du redd da du testa positivt, du har jo nådd en anselig alder?

– Nei, jeg tenkte ikke noe på det. Hvorfor skulle jeg bli redd når jeg ikke kjente noe? sier 94-åringen spørrende, og føyer til.

– Jeg er født i 1926 og er så gammel nå at jeg ikke er bekymra. Jeg er fornøyd med det livet jeg ha hatt, og dør jeg så dør jeg. Men jeg håper det går stille og fint for seg, sier hun.

Uhyggelig med isolasjon

Etter at Fossum testet positivt, måtte hun tilbringe de neste ti dagene i isolasjon.

– Det var uhyggelig og trasig. Det var mange uker vi var innestengt, og jeg fikk maten på rommet. Jeg kunne ikke treffe noen og fikk ikke møte ungene på mange uker. Det var tungt, det var langsomt og jeg ble trist, men det gikk det også, forteller Fossum som har tre barn, tre barnebarn og to oldebarn.

– De er flinke og besøker meg hver uke, når de får lov, sier Fossum og føyer til.

– De som jobber her har vært veldig snille.

Sårbare eldre

Forskning viser at sosial isolasjon og ensomhet er forbundet med en rekke fysiske og psykiske helseplager, som hjerte- og karsykdom, stress, søvnproblemer, angst og depresjon.

– Mange eldre er sårbare fra før, ved at de har helseutfordringer, er mye alene og mangler noe meningsfullt å gjøre. Nå kunne de vært en stor ressurs som besteforeldre og frivillige. Derfor er det ekstra synd de at de må isolere seg, sier NOVA-forsker Thomas Hansen ved OsloMet.

Han tror også at tap av nære relasjoner kan oppleves tyngre.

– Mangel på omsorg og forpliktelser blir kanskje tydeligere nå. Spesielt hvis man har mistet for eksempel partneren sin, og andre nære har mer enn nok med sitt i disse krisetider, sier Hansen.

Forskeren tror at problemene som oppstår på grunn av isolasjonen mest sannsynlig er midlertidige.

– Dersom ikke koronaen varer for lenge, er det liten grunn til å tro at problemene vil vare. Livskvalitetsforskningen viser gjennomgående at folk flest har en utrolig kapasitet til å tilpasse seg, mestre, og komme til hektene nokså raskt etter livsomveltende hendelser, sier Hansen.

LES OGSÅ: Moren (94) er smittet – men døtrene fikk ikke beskjed: – Vi synes det er litt spesielt

Forundret lege

Fossum forteller at hun fikk et overraskende besøk av fastlegen sin etter at hun hadde blitt friskmeldt fra koronaen.

– Jeg fikk beskjed fra betjeningen at fastlegen min Opdahl, satt i stua og ventet på meg, jeg lurte på hva som var galt, humrer Fossum.

– Men han kom fordi jeg overlevde og ikke ble syk på noe vis. Han lurte på hva jeg var satt sammen av. Betjeningen fortalte at det var første gang i historien det har kommet en doktor på Næss som det ikke var sendt bud etter. Han satt lenge og prata med meg, det var trivelig, sier 94-åringen som forteller at hun som ungen var både tynn og elendig og at hun åt lite. Hun var dessuten født med tre nyrer.

– Jeg lå seks uker på Rikshospitalet og fikk den ene nyren fjernet da jeg var i slutten av 20-årene. Men jeg har alltid fått høre at jeg har et sterkt immunforsvar, det kan jo være det som har hjulpet meg, sier Fossum og avslutter.

– Jeg har vært veldig, veldig heldig, som har sluppet unna så lett.

Kommentarer til denne saken