Gå til sidens hovedinnhold

«Årsakene til Sps kraftige framgang de siste årene har vært gjenstand for utallige analyser og kommentarer»

Leder

Senterpartiet befester og styrker sin posisjon som Nord-Norges desidert største parti. Arbeiderpartiet og Høyre er de store taperne. Mens Høyre merker regjeringsslitasjen, kaver Arbeiderpartiet i bakevja til de åpenbart populære sakene et offensivt Sp fronter.

Det viser dagens meningsmåling InFact har utført på vegne av Helgelendingen og de andre Amedia-avisene i Nord-Norge. Både i Nordland, Troms og Finnmark øker oppslutningen til Sp. I Nordland øker partiet fra 18,6 prosent ved valget i 2017 til 24,8 på dagens meningsmåling. I samme periode faller Ap fra 26 prosent i 2017 til 21,8 prosent på dagens meningsmåling. Høyre i Nordland går tilbake fra 20,2 prosent ved siste stortingsvalg til 16,9 på dagens måling.

Årsakene til Senterpartiets kraftige framgang de fem-seks siste årene har vært gjenstand for utallige analyser og kommentarer. De aller fleste er enige om at partiets sterke framgang er en motreaksjon mot den sentraliseringa den blå regjeringa har ført siden de fikk regjeringsmakten i 2013. Sps oppslutningen er mer enn en protest mot høyreregjeringas sentralisering, og et Ap som av mange ikke oppleves som et godt nok alternativ. Det er et grunnleggende stemningsskifte der stadig flere velgere mener det viktige i årene framover er å ta hele landet i bruk, og å gi alle mennesker i dette landet, uavhengig av bosted, mest mulig like levevilkår.

Det er dette budskapet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum løfter fram i alle sammenhenger. Og budskapet går åpenbart hjem hos velgerne, nærmest uavhengig av alder og kjønn, i alle fall dersom resultatene i dagens meningsmåling legges til grunn. Vedums problem er at han neppe er i stand til å innfri alle løftene han gir, enten det gjelder å reversere reformer eller sørge for like muligheter for alle, uavhengig av hvor de bor i våre langstrakte og mangfoldige land. Det er ikke det man sier, men det man gjør som er det aller viktigste for velgerne. Og her gjenstår det for Sp å bevise at de faktisk kan levere.

Allerede etter høstens valg vil partiet trolig være en del av en ny regjering. Da må de levere på sine løfter. Det kan vise seg å bli en særdeles spennende posisjon. Sp vil regjere sammen med Ap. Men i denne koalisjonen vil etter alle solemerker SV også få en plass. Sp har vært tydelige på at et kompaniskap med Ap er spiselig, men vært avvisende til SV. Men i regjeringsforhandlinger vil lysten til å etablere en flertallskoalisjon lett vise seg å være større enn å regjere i mindretall. Så får det heller stå sin prøve at man i et trepartisamarbeid i større grad må gi og ta.

Uansett er det et faktum at Sp befester sin posisjon. Og dersom partiet skulle bli det klart største etter høstens valg, vil de også sitte med de beste kortene når en regjeringskabal skal legges. Om man legger dagens meningsmåling til grunn, tyder alt på at det blir en realitet.

LES OGSÅ: Sp er størst og øker mest: – Målet vårt er å få tre på tinget

LES OGSÅ: Talseth og Hundåla gleder seg over knallmålinger: – Vi er på mange måter blitt det nye folkepartiet

Kommentarer til denne saken