Nå jobbes det på spreng for å hente fram gamle mesterverk. Det pusses støv av maleriene til gamle lokale malere som Edvard Valberg, Birger Berthils og Christian Tanke Andersen for å nevne noen. Snart skal de skinne fra galleriveggene både ved Helgeland Museum og Dolstad kirke.

Men ikke bare de gamle mestrene. Også nye malerier av dagens kunstnere; Eva Harr, Ola Strand og Odd Nerdrum blant mange andre. Alle bildene er hentet fra Helgeland museum sitt lager, fra Kulturverkstedet og Mosjøen kunstforening i tillegg til en del som er hentet utenfra.

Svært kjente navn

Det blir til sammen tre vernissasjer – eller åpning av utstillinger som det heter på vanlig norsk. Katrine Remmen Wiken ved Helgeland Museum har travle dager for å sy det hele sammen. Og hun kan røpe at det blir salgsutstilling med verk av meget kjente malere som Håkon Bleken, Håkon Gullvåg og Wideberg for å nevne noen. Det er for øvrig Galleri Olav fra Oslo som står for denne utstillinga. Så her er det bare å møte opp for dem som ønsker å sikre seg et kunstverk eller to.

Historisk Hav

Den andre vernissasjen, men navnet Historisk Hav, finner sted i Dolstad kirke. Der kommer et sted mellom 40 og 50 malerier til å pryde de gamle kirkeveggene. Da Helgelendingen snakket med sokneprest Kari Sjursen, var hun usikker på hvor mange bilder de egentlig ville få plass til. Også her blir det en fin miks av gamle og nyere kunstnere.

Huldra på Marsøra

Den tredje vernissasjen skjer ute på Marsøra – på Høldplassen – der Aleksander Nordås har plantet sin kunstutstilling/installasjon/ lydopplevelse – alt ettersom.

– Temaet er huldra der han har plassert store fotografier av den nakne huldra innrammet av aluminium og pleksiglass. Publikum kan så vandre mellom disse fotografiene og ved noen av dem kan de lytte til musikk eller til historien og sagnene om huldrene på Helgeland.

Tekstil i havkanten

Men havet er ikke bare i maleriet og i musikken, det er også filtret inn i sjøvottene, i Lofot-trøyene og fiskerbondens utstyr. Kardet, spunnet og vevd i seine nattetimer. Den kjente tekstilkunstneren, Åse Frøyshov, har hentet inspirasjon fra havet og naturen i sine fargerike tekstilverker. Det er bare å gå ned til Jacobsenbrygga og ta en titt under Galleria for dem som ønsker det.

Kunst uten filter

I tillegg til alt det nevnte, kommer 13 forskjellige kunstnere, amatører og andre, til å stille ut i byens forskjellige brygger, naust og garasjer. En av de mest kjente er byens egen Stig-Ove Sivertsen som nå legger siste finpussen på en utstilling i sine egne lokaler i butikken. I tillegg skal han ha ei bakgårdsutstilling med sine nyeste bilder i akryl, i den gamle garasjen bak butikken.

– Jo, havet går igjen i en del bilder, men ikke alle. Jeg har valgt å kalle utstillinga i butikklokalet for «Det meste er nord", sier han som har bak seg en produksjon på rundt 50 verk bare det siste året, og inne i tankebanene har han et mylder av nye ideer.