Han fikk drømmejobben

En av oksene som kommer til å få mange kalver på samvittigheten heter Sitje og kommer fra Fyresdal i Telemark.

En av oksene som kommer til å få mange kalver på samvittigheten heter Sitje og kommer fra Fyresdal i Telemark. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Oksen Sitje kommer til å få mange kalver på samvittigheten.

Toppsesongen for inseminasjon av kyr og kviger står for døren, og nå er det klart hvilke okser som skal levere sæd til denne viktige jobben. En av oksene heter Sitje og kommer fra Fyresdal i Telemark.

For oppdretterne Mona Wilberg Jacobsen og Halvor Skjulestad er det en stor anerkjennelse å ha levert en NRF-okse til Geno som blir valgt ut som eliteokse.

Utvalget skjer kun tre ganger i året, og den aller beste oksen gjennom året blir premiert med avlsstatuetten.

De 22 utvalgte eliteoksene representerer hele 16 forskjellige fedre. Dette gir stor spredning i slektskap mellom dyra, som er en viktig årsak til at NRF-avlen er sterk og bærekraftig.

– Samlet sett er oksene i utvalget spesielt gode for egenskapene melk, jur og jurhelse. For bøndene som benytter oksene til inseminasjon av kyrne sine, betyr det at kukalvene som blir født kommer til å produsere mye melk samtidig som de har friske og funksjonelle jur. I besetninger med melkerobot, som det blir stadig flere av i Norge, er kyr med sterke jur og god speneplassering svært viktig for å kunne utnytte melkekapasiteten maksimalt, forteller markedssjef i Geno, Hans Storlien.

Sitje er en av fem okser i gruppa som er kollet.

– Av dyrevernmessige og praktiske årsaker er mange melkeprodusenter opptatt av å øke andelen kollete kyr i fjøset, så dette er gledelig, avslutter Hans Storlien. (ANB)

Artikkeltags