Ved Stortingsvalget i 2009 gav 949.000 sine stemmer til Arbeiderpartiet (Ap). Fire år senere sa 80.000 velgere takk for seg. Kan èn av grunnene være at Ap har fått et distansert forhold til vanlige arbeidere, de i skole- og helsevesen, butikk- og service, og ikke minst innenfor industrien?

Folk i fagbevegelsen er opptatt av sikre arbeidsplasser også innenfor olje- og gass. Derfor kan samarbeidet med MDG i blant annet Oslo og Bergen være vanskelig å akseptere for mange. I 2017-valget ble det 27 % oppslutning. Da mistet de igjen 74.000 følgere. Arbeiderpartiets nedtur fortsatte.

Mange har et anstrengt forhold til Ap. Jeg vil mene det er forståelig. Ledende folk i partiet har gått partiskolen AUF, og gjennom å ha de rette kontakter kommer man seg opp og frem. Innehar du en dose kynisme, og i tillegg har harde albuer - så kan veien til suksess ligge åpen. Halvparten av deres stortingsrepresentanter har kun bakgrunn fra politikk eller interesseorganisasjoner. De har altså ikke hatt et vanlig arbeid!

Behandlingen av Trond Giske økte vel ikke akkurat partiets popularitet, i hvert fall ikke i Trøndelag. Tilgivelse er tydeligvis vanskelig.

Det vakte oppsikt hvordan fremtredende Ap-representanter judas-stemplet Bøhlers overgang til Senterpartiet (Sp), og det mot en som har stått på for den vanlige arbeider i nær en mannsalder.

Jeg tror Ap styrer mot et historisk svakt valg. Det skal mer enn røde roser, og en forførende Hadia Tajik på et bokomslag for å overbevise mange nok velgere neste år. Derfor skal vi faktisk ikke se bort fra at Sp blir like stort som Ap etter valget neste år.