Ap-nestlederne Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran er storfornøyde med at partiet ligger an til å få flertall for sin drømmeregjering med SV og Sp.

Tajik understreker imidlertid at hun ikke tar noen ting for gitt før valgresultatene er endelig klare. Det er knapp margin for Aps drømmeregjering.

– Det er veldig lovende prognoser, og vi har hele tiden visst at marginene kom til å være små. Vi har ønsket og hatt som mål å danne regjering med Sp og SV, og tallene så langt viser at det er grunnlag for det, sier hun til NRK.

Hun føler seg uansett trygg på at det er flertall for regjeringsskifte. Prognosene viser et klart flertall for rødgrønn side, mens dagens regjeringspartier Høyre, KrF og Venstre pluss støttepartiet Frp ser ut til å være milevis unna flertall.

– Det er solid grunnlag for å bytte ut dagens borgerlige regjering, sier Tajik og legger til at det er fint å gå inn i valgkvelden med disse prognosetallene i ryggen.

– Helt nydelig

Entusiasmen er større hos Tajiks nestlederkollega Bjørnar Skjæran.

– Hvis dette holder utover kvelden, så er det fantastisk. Vi har hatt to klare mål i valgkampen: Det ene var å løfte oss fra målingene, det andre var at vi ønsket en flertallsregjering. Så kan jeg vel si med det utgangspunktet vi hadde inn i valgåret, at ørnen er på vingene igjen, sier Skjæran til NTB.

Ifølge valgdagsprognosen som kom klokken 21, ligger Arbeiderpartiet an til 26,5 prosent oppslutning. Skjæran sier han er stolt over partiet sitt og den snuoperasjonen de har fått til under valgkampen.

Historisk flertall for skifte

Tidligere Ap-statsråd Anniken Huitfeldt sier hun aldri har sett et klarere flertall for regjeringsskifte.

– Hvis dette blir resultatet har jeg aldri sett et så stort flertall for et regjeringsskifte. Men så er det spenning rundt disse sperregrensene og hva som skjer med Rødt, MDG, Venstre og KrF, sier Huitfeldt til NTB.

Hun er fornøyd med Aps resultat selv om partiet går tilbake siden forrige valg.

– Dette er et veldig solid resultat for Ap. Hvis dette blir valgresultatet blir det flertall for regjering med Ap, Sp og SV, sier hun.

(©NTB)