Gå til sidens hovedinnhold

Ap og lønnsfesten på toppen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nestleder i Ap og førstekandidat i Nordland, Bjørnar Skjæran, har et innlegg i mange aviser i Nordland som ikke kan stå uimotsagt. I innlegget går han inn for full frys i lederlønninger, stopp i bonusfester på toppen og utbyttestopp i bedrifter som får koronastøtte. Vi er vant til å se Ap forsøke å stå på venstrefoten i valgkampen. Men det blir ikke annet enn valgflesk når vi vet at partiet i den praktiske politiske hverdag gjør motsatt av hva de lover.

Skjæran skriver: «Arbeiderpartiet har tatt til orde for et enkelt prinsipp under pandemien: At de som mottar krisestøtte fra fellesskapet må avstå fra utbytte og bonusbetaling. Dessverre har høyrepartiene konsekvent avvist dette.» Dette stemmer ikke. Det var Rødt og Bjørnar Moxnes som foreslo krav om utbyttestopp og krav til eiendomsselskaper, mens Ap dessverre stemte mot.

Stortinget kunne ha vedtatt vilkår som ville hindret gavepakker, men stortingsflertallet, inkludert Ap, ville kun ha uforpliktende forventninger framfor klare krav. Resultatet ble at eiendomsbaroner som fikk koronastøtte lot leiligheter stå tomme, og kapitalsterke bedrifter mottok millionbeløp i støtte samtidig som de utbetalte aksjeutbytte.

Skjæran bruker også politikerlønningene som et annet eksempel på at det har gått feil vei. Dette har Rødt tatt opp både lokalt og på Stortinget flere ganger, men Ap har ikke støttet forslag til kutt i stortingslønna en eneste gang.

I innlegget skriver Skjæran også at «Noe av det fineste med Norge er at vi er et land med små forskjeller og mulighetene store for alle.» Det som er tilfelle er at forskjellene har økt de siste 30 årene, og særlig under Solberg-regjeringen. Statistisk sentralbyrå har nylig dokumentert at hver femte krone går til de én prosent rikeste. Lønnsforskjellene i Norge øker også kraftig. De som tjener mest fra før, øker også mest.

En undersøkelse nylig om hva som er de viktigste sakene i valgkampen viser at sosiale forskjeller i samfunnet topper lista. Allerede i valgkampen i 2013 lanserte Rødt begrepet Forskjells-Norge. Det er et uttrykk som rommer både økte økonomiske og sosiale forskjeller, økt maktkonsentrasjon og sentralisering og nedbygging av Distrikts-Norge. Siden har vi hatt kampen mot Forskjells-Norge sammen med arbeidsliv/EØS og miljø/klima som våre viktigste saker.

Både Skjæran og jeg mener at det trengs en ny regjering, men i tillegg vil Rødt ha en ny politisk kurs. Den beste garantien for dette er et sterkt Rødt på Stortinget, som i samarbeid med folkelige bevegelser kan utøve et konstant press for endringer til fordel for folk flest og de som sitter nederst ved bordet.

Kommentarer til denne saken