Gå til sidens hovedinnhold

Får ikke lov å skyte ærfugl

Artikkelen er over 4 år gammel

Formannskapet vedtok motforslag – og begrunner avslaget med tradisjon.

Norgesskjell AS's prosjektleder om ærfuglproblematikk, Yngve Kristiansen orienterte formannskapet i Alstahaug om hvordan fuglene påvirker blåskjelloppdretten de driver med, og hvorfor bedriften ønske fellingstillatelse på ærfugl. Kristiansen orienterte også om at anlegget i Åfjord under samme firma hadde skutt ærfugl og foreløpig klart å holde de fra oppdrettsanlegget.

Vil utvide

– Norgesskjell AS omsetter for 17–18 millioner og har 4 årsverk i Botnfjorden. Vi har målsetting om mye mer og ønsker 3–4 flere ansatte. Markedet og pakkefasilitetene er på plass, men det er en utfordring at det er for lite skjell, sa Kristiansen. Han forklarte tapet av skjell med ærfugl.

–De spiser kanskje ikke alle skjellene. Men når fuglene tar ett skjell og spiser det, løsner kanskje ti-femten til, fortsatte han. Rådmannen i Alstahaug kommune innstilte på at Norgesskjell AS skulle få fellingstillatelse på 5 ærfugler.

Etter orienteringen ble det debatt mellom flere av formannskapsrepresentantene.

– Jeg har vært med å behandle denne saken før, og har samme formening. Jeg anbefaler de som driver med slik oppdrett å finne andre midler. Avliving av ærfugl er ikke akseptabelt. Det er en truet art, sier Knut Nilsen (Ap).

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger etter saken har vært til behandling, og også nå før denne behandlingen. Folk er opptatt av ærfuglene, sier ordfører Bård Anders Langø. Representanten fra Norgesskjell AS presiserte at han også var opptatt av ærfuglene.

– Jeg vokste opp med tre regler. En av de var at man ikke rører ærfuglene, sa han.

– Skader ikke bestanden

Mens Nilsen var en av formannskapsrepresentantene som var tydelig mot skyting, var en mer positivt innstilt.

– Det er tusenvis av ærfugl i øyene, det ser jeg daglig. Så hvor truet den er, det vet jeg ikke. Jeg går for forslaget til rådmannen, og tror ikke det vil skade bestanden om vi gir tillatelse til å skyte fem ærfugl, sa Trond A. Johansen (Frp).

Ordføreren la fram følgende forslag på vegne av Ap: «Alstahaug formannskap avslår klage fra Norgesskjell med begrunnelse i at Alstahaug kommune ligger i nærhet til Vega verdensarvområde. Ærfugl har sterke tradisjoner på kysten av Helgeland, og har vært en del av det historiske næringsgrunnlaget i våre kyststrøk i historisk tradisjon.» Forslaget ble vedtatt med fem stemmer for og en mot.

Kommentarer til denne saken